StoryEditor

Česi mali dvoch predsedov vlády naraz už trikrát

29.06.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Vymenovaním šéfa občianskych demokratov Petra Nečasa za premiéra opäť vznikla situácia, keď budú mať naši západní susedia istý čas dvoch predsedov vlády. Nečas sa včera síce stal premiérom, vládnuť však bude odchádzajúci úradnícky kabinet Jana Fischera do vymenovania celého kabinetu.

Ústava nehovorí o tom, ako dlho môže nový ministerský predseda hľadať členov svojej vlády. Nový kabinet potom vymenuje prezident na návrh premiéra. Nemôže však vymenovať niekoho, koho premiér nenavrhol.

V novodobej českej histórii je niekoľko prípadov, keď krajina mala nakrátko dvoch premiérov. Bývalý predseda ODS Mirek Topolánek bol po voľbách v roku 2006 síce vymenovaný za premiéra už v auguste, ale až do septembra vládol kabinet v demisii na čele s Jiřím Paroubkom. Druhá Topolánkova vláda podala demisiu koncom marca minulého roka, ale jeho vláda skončila až začiatkom mája v deň vymenovania nového kabinetu. Nestraníka Jana Fischera pritom vymenovali za premiéra už v prvej polovici apríla.

V júli 2004 vymenoval prezident Václav Klaus za premiéra Stanislava Grossa, ale viac než týždeň ešte vládol odstupujúci premiér Vladimír Špidla. Dvoch premiérov mala krajina počas striedania vlád aj na prelome rokov 1997 a 1998, keď vtedajšieho šéfa kabinetu Václava Klausa vystriedal nestraník Josef Tošovský.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:45