StoryEditor

Tymošenková počíta dni do konca

22.02.2010, 23:00
Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková s najväčšou pravdepodobnosťou odpočítava posledné dni v premiérskom kresle.

Novozvolený prezident Viktor Janukovyč už ohlásil kandidátov, ktorých si namiesto Tymošenkovej vie predstaviť, a to čo najskôr. V hre sú tri mená, to hlavné chce oznámiť do konca týždňa.

Éra "oranžovej hrdinky“ či "plynovej princeznej“ sa tak končí. "Nateraz áno. Ale neverím, že zmizne z politickej scény celkom. Stoja za ňou silné ekonomické skupiny previazané so strednou Ukrajinou a týmito väzbami z politiky nezmizne. Už od začiatku bolo pre ňu typické toto naviazanie, a to zotrvá,“ komentoval pre HN analytik Petr Kratochvíl.

Podozrivá premiérka
Tymošenkovej príbeh zrejme pre mnohé Ukrajinky predstavuje takmer rozprávkovú story. Narodila sa v Dnepropetrovsku pred päťdesiatimi rokmi. Od troch rokov vyrastala v skromných pomeroch, bez otca, ktorý rodinu opustil. Vyštudovala ekonómiu, ale už v devätnástich sa vydala za spolužiaka Oleksandra Tymošenka, syna komunistického funkcionára. O rok sa im narodila jediná dcéra Jevgenija.

Tymošenková zastávala rôzne funkcie v sovietskej mládežníckej organizácii Komsomol. Založila a viedla videopožičovňu, ktorú neskôr sprivatizovala.
Po rozpade Sovietskeho zväzu a vzniku nezávislej Ukrajiny sa pustila do podnikania naplno a videokazety vymenila za plyn. V roku 1995 založila koncern Jednotného energetického systému Ukrajiny.

To už však predznamenalo jej politickú kariéru, o rok neskôr sa stala poslankyňou parlamentu. Do ukrajinskej politickej elity ju vytiahol bývalý prezident Leonid Kučma tak, že ju vymenoval v roku 1999 za vicepremiérku zodpovednú za energetiku. Vzťah ku Kučmovi sa však postupne menil a menil sa aj vzťah k oligarchom, ktorí jej pomohli k bohatstvu. Tymošenková s manželom čelili obvineniam, že ich plynárenský koncern pripravil štátnu kasu o stovky miliónov dolárov. Pre obvinenia z korupcie ju odvolali, súd ju však obvinení zbavil.

Presunula sa k opozícii, kde sa stala jednou z jej hlavných osobností. Po známej oranžovej revolúcii dostala post premiérky, v Rusku však stále čelila obvineniam, že podplácala v 90. rokoch ruského ministra vnútra. Obvinenia však postupne "odišli do stratena“.

Odkaz oranžovej revolúcie, od ktorej si obyvatelia Ukrajiny sľubovali krásnu budúcnosť, však vydržal len päť rokov a ľudia sa sklamane od neho odvrátili. "Je ťažko predvídateľná, ak s niekým uzavrie nejaký zväzok, spravidla netrvá dlho. Politicky je bez jasného programu, ktorý by mohla krok za krokom napĺňať a je čistá populistka,“ skonštatoval analytik Jan Šír.

"Nikdy neváhala nasľubovať čokoľvek, keď cítila, že by nejaká politika bola populárna. Dokázala sľúbiť niekoľkonásobný rast platov len za pár rokov, čo je nezmysel. Prejavilo sa to aj vo vzťahu k Rusku. Pred voľbami s ním chcela spolupracovať, zatiaľ čo pred časom to bolo úplne inak,“ doplnil Kratochvíl. Predsa sa jej však podľa Kratochvíla podarilo priblížiť krajinu bližšie k západnej Európe.

Preskupenie síl
Tymošenkovú by mal na čele novej vlády podľa návrhov prezidenta nahradiť tretí najúspešnejší prezidentský kandidát Serhyj Tyhypko, bývalý minister financií Mikola Azarov či bývalý šéf diplomacie Arzenyj Jaceňuk. "Janukovyč sa bude snažiť o vytvorenie novej vládnej koalície, a to preskupením síl v súčasnom parlamente,“ povedal Šír. Na koalícii by sa mohla dohodnúť Janukovyčova Strana regiónov a Naša Ukrajina-Ľudová sebaobrana. "Ak sa mu to nepodarí, tak cestou predčasných parlamentných volieb. Precedens rozpustenia parlamentu s odvolaním sa na neschopnosť parlamentu utvoriť vládnu väčšinu na Ukrajine zaviedol samotný Viktor Juščenko,“ doplnil Šír.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 09:06