StoryEditor

Česká armáda rieši záhadnú lúpež

22.07.2010, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Polícia u našich západných susedov rieši neobvyklý prípad -- zlodeji vnikli do generálneho štábu českej armády, ktorý je strážený 24 hodín denne po zuby ozbrojenými vojakmi. "Minulý týždeň, zo štvrtka na piatok, vnikol doteraz neznámy páchateľ na prvé poschodie generálneho štábu, v ktorom sa nachádza aj kancelária náčelníka štábu Vlastimila Picka," potvrdila pre denník Mladá Fronta Dnes hovorkyňa generálneho štábu Mira Třebická.

Zdesená armáda
Hovorkyňa nespresnila, či zlodeji vnikli priamo do Pickovej pracovne a čo presne si zo štábu odniesli. Na celý prípad platí prísne informačné embargo, čo spolu so znepokojením na najvyšších miestach armády môže naznačovať, že štáb berie krádež veľmi vážne.
Picek má podľa hovorkyne osobný záujem o vyšetrenie celého prípadu. Teda aj miery zlyhania ozbrojenej jednotky vojenskej polície, ktorá budovu neustále stráži. Podľa odborníkov nemá tento prípad v 73-ročnej histórii budovy obdobu.
Lúpež znepokojila aj bývalého šéfa generálneho štábu Jiřího Šedivého. Ten tvrdí, že ochrana najvýznamnejších informácií, napríklad pochádzajúcich z bruselskej centrály Severoatlantickej aliancie, je mnohonásobne zaistená. Nemali by sa preto dostať do nepovolaných rúk, nieto ešte zlodejom, ktorým sa podarilo do budovy preniknúť. "Mohlo však ísť o test, kam až sa môže tá banda dostať," naznačil Šedivý jeden z možných motívov vlámania.

Test cudzích špiónov?
Vojenská rozviedka by teraz mala analyzovať, či velenie armády vylúpili bývalí vojaci, pretože rozsiahly objekt dobre poznajú, alebo robotníci, ktorí budovu opravujú. "Preverení musia byť všetci, ktorí mali s touto časťou budovy velenia armády v poslednom čase niečo do činenia," dodal Šedivý. Objavili sa však aj špekulácie, že mohlo ísť o test cudzích tajných služieb či variant, že lúpež nafingoval niektorý zo zamestnancov štábu, napríklad preto, aby po sebe zamietol stopy po zmanipulovanej či podozrivej zbrojnej zákazke. Práve na takéto transakcie si totiž chce nový minister obrany Alexander Vondra posvietiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:43