StoryEditor

Česi vám dajú titul rýchlejšie

08.03.2011, 23:00
Menej času stráveného v prednáškových miestnostiach, viac praxe či možnosť získať vysokoškolský diplom už po dvoch rokoch.

To všetko je súčasťou pripravovanej reformy českých vysokých škôl. Veľkým lákadlom môžu byť aj pre slovenských študentov najmä superrýchle doktoráty, keď v školských laviciach by strávili iba tri roky. Časť päťročného štúdia by totiž mala nahradiť prax, ktorú študenti získajú v zamestnaní. Po bakalárovi by mohli ísť pracovať a neskôr, po zvládnutí rigoróznej skúšky, získať titul PhDr. "U bakalárov by sa vyžadovala pre prístup k rigoróznej skúške päťročná prax,“ potvrdil pre HN autor vysokoškolskej reformy Jiří Nantl.  


Výhody pre Slovákov
Tieto zmeny sú dobrou správou aj pre Slovákov, ktorých v Česku momentálne študuje viac ako 22-tisíc. Mnohí považujú české vysoké školy za omnoho kvalitnejšie ako slovenské. Nová reforma by mohla k našim susedom prilákať ešte viac Slovákov.

Nápad nahradiť magisterské štúdium praxou sa mnohým Slovákom študujúcim u našich západných susedov pozdáva. "Myšlienka takýchto doktorátov je veľmi zaujímavá. Človek, ktorý úspešne ukončí bakalárske štúdium a následne pokračuje vo svojom odbore v praxi, má oveľa väčšie skúsenosti a vedomosti ako človek, čo pokračuje v magisterskom štúdiu,“ priznal pre HN 21-ročný Peter, študent medicíny na Masarykovej univerzite v Brne.

Uznajú aj zahraničie
Nový zákon, ktorý chce český minister školstva Josef Dobeš presadiť do konca tohto roka, má sprístupniť študentom aj pobyty v zahraničí. Doteraz totiž české vysoké školy štúdium v zahraničí len s ťažkosťami uznávali ako splnenie študijných podmienok. Niektoré univerzity však proti tomu fenoménu už bojujú. "Venujeme tomu pozornosť a postupne sa nám darí počet ,problematických‘ prípadov minimalizovať a zvyšovať komfort pri uznávaní zahraničného štúdia,“ potvrdil pre HN prorektor Masarykovej univerzity Mikuláš Bek.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:28