StoryEditor

Japonská pohroma nekončí. Po cunami sa šíri horúčka

06.04.2011, 00:00
Hroziaca epidémia. V oblastiach zničených prírodnou katastrofou rýchlo narastá množstvo infikovaných ľudí.

Skaza Japonska po marcovom zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami má nové pokračovanie. Obyvateľov najnovšie ohrozuje nebezpečná riečna horúčka, ktorá začína vyčíňať v oblastiach zničených prírodnou katastrofou. Práve tam je voda stále kontaminovaná a ochorenie sa rýchlo šíri. "Jar, teplo a jedlo. To je kombinácia, ktorá túto infekčnú chorobu rozširuje,“ povedala pre HN virologička Shudhada Bopegamageová. V prípade, že sa ochorenie nebude liečiť, môže človek aj zomrieť.

Živná pôda pre choroby
Infekciu nazývanú aj cucugamuši, ktorú experti prirovnávajú k obávanej horúčke dengue, šíria riečne roztoče. Ochorenie je o to nebezpečnejšie, že sa v mnohých prípadoch prejaví až po dvoch týždňoch. Ľudia, ktorých roztoče poštípali v uplynulých dňoch, tak o svojej infekcii zatiaľ nemusia vedieť a ich počet môže veľmi rýchlo narastať.

Baktériám sa darí prežiť hlavne vo vlhkom a teplom prostredí, ktoré im pred pár týždňami poskytla voda, bahno a trosky po smrtiacom cunami. Varovanie už vydal aj japonský inštitút pre infekčné ochorenia, ktorý upozorňuje na nebezpečenstvo poštípania roztočom. "Riziko tohto ochorenia sa zvyšuje hlavne na jar a na jeseň. V regióne Tohoku, ktoré bolo zničené zemetrasením, už zaznamenali viacero prípadov,“ uvádza inštitút.

Infikovaní pacienti trpia horúčkami, hnačkami, vracaním, bolesťami hlavy a vyrážkami. Nebezpečná horúčka, známa aj ako roztočový týfus, pritom nie je v regióne nová. V Japonsku je však skôr výnimočná. Virológovia ohraničili tzv. cucugamuši trojuholník, ktorý siaha od severného Japonska cez ďaleký východ Ruska až na juh po Austráliu a na západe až po Pakistan a Afganistan. Boj s týmto ochorením, ktorému sa darí hlavne v krovinatej vegetácii, je pre nedostatočné lekárske vybavenie kritický najmä v chudobných oblastiach. Napríklad vo vidieckych oblastiach Thajska a Laosu trpí týmto týfusom každý štvrtý človek, ktorý prišiel do nemocnice s horúčkami. Je tiež častou príčinou smrti ľudí, ktorí sa včas nedostali k lekárovi.

Podoba s horúčkou dengue
Experti však tvrdia, že toto ochorenie nie je jediné, ktoré sa môže v zničenej krajine šíriť. "Keď sa ešte viac oteplí, hrozí riziko rozšírenia oveľa väčšieho počtu infekčných chorôb. Mŕtve telá, jedlo a voda - to všetko môže vyvolať ochorenia nielen bakteriálneho, ale aj vírusového pôvodu,“ zdôraznila virologička.

Podľa nej v oblasti hrozí tiež nebezpečná vírusová horúčka dengue, ktorá sa na "riečnu horúčku“ podobá. Prejavuje sa ťažkou chrípkou s vysokými teplotami a môže vyústiť až do vnútorného krvácania. "Dengue je rozšírená hlavne v tropických oblastiach, napríklad v Indonézii. Prenáša sa bodnutím infikovaným komárom.“

Dodnes sa však táto horúčka nedá spoľahlivo liečiť. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:34