StoryEditor

Bugár pre HN: Fidesz nám zasahuje do politiky

04.04.2011, 00:00

Zasahuje podľa vás Viktor Orbán do vnútorných záležitostí Slovenska?
Na jednej strane sme odovzdali návrh bilaterálnej zmluvy, o ktorej však Maďari odmietli rokovať. Na druhej strane však vždy, keď rokujeme o citlivých otázkach, ako je napríklad zákon o menšinových jazykoch, na druhý deň pán Orbán vyhlási pre médiá, že sa rozhodol dať volebné právo tým zahraničným Maďarom, ktorí sa rozhodnú prijať maďarské občianstvo. Ako keby chcel zasiahnuť do procesu prijímania nášho zákona, pretože to sťaží podmienky. Už druhý deň totiž slovenskí opoziční poslanci jeho vyhlásenie spájajú s naším zákonom o používaní menšinových zákonov.

Zlepšia sa naše vzťahy, ak bude Orbán v takejto politike pokračovať?
Nemôžem predpovedať, čo bude. Maďarská vláda si však musí uvedomiť, či bude platiť to, čo kedysi povedali, že budú podporovať len to, čo bude vyhovovať maďarskej menšine mimo ich územia. Určite nikomu nevyhovuje to, aby tematizovali slovenskú politickú scénu.

Spomínali ste kampaň, ktorá by mala prilákať žiadateľov o maďarské občianstvo. Chystáte sa na to nejako reagovať?
Určite to robiť nebudeme, s nami pán Orbán nekomunikuje. Na to máme ministerstvo zahraničných vecí.

V Budapešti sa hovorí aj o pasívnom volebnom práve pre zahraničných Maďarov...
O tom, čo bude, špekulovať nechcem. Naša strana si však neželá, aby občania Slovenskej republiky maďarskej národnosti boli akýmkoľvek spôsobom zatiahnutí do volebnej kampane maďarských politických strán.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:55