StoryEditor

Závery jesenného summitu EÚ

-- Európski lídri schválili viacročný program pre oblasť spravodlivosti a vnútra, takzvaný Haagsky program, ktorý vytyčuje smerovanie únie v nasledujúcich piatich rokoch v oblasti zlaďovania azylovej, imigračnej a vízovej politiky, posilňovania policajnej a justičnej spolupráce, boja proti terorizmu v záujme vytvorenia spoločného priestoru slobody, bezpečnosti a spravodlivosti.
-- Európska únia na najvyššej úrovni sľúbila irackému premiérovi Ijádovi Alláwímu podporu pri januárových voľbách i ďalšej stabilizácii krajiny.
-- EÚ zablahoželala americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi k znovuzvoleniu do funkcie a pripomenula mu spoločnú zodpovednosť EÚ a USA za riešenie súčasných svetových problémov.
-- Lídri vyjadrili solidaritu s palestínskym ľudom. Zároveň deklarovali zámer spolupracovať s novým palestínskym vedením a pokračovať v úsilí o vyriešenie konfliktu s Izraelom.
-- Dezignovaný predseda budúcej Európskej komisie José Manuel Barroso oznámil lídrom svoj pozmenený tím komisárov, s ktorým sa uchádza o schválenie v Európskom parlamente. Hlasovanie sa má podľa informácií z EP uskutočniť už 18. novembra v Štrasburgu.
-- Lídri poverili Európsku komisiu, aby do budúcoročného jarného summitu pripravila návrh reformy lisabonskej stratégie. V diskusii o lisabonskej stratégii vystúpil ako jeden z kľúčových rečníkov premiér Dzurinda. Vyzval členské štáty, aby sa nebáli reforiem, pretože bez nich nebude únia napredovať. Zároveň odmietol kritiku za nízke podnikové dane a návrhy, aby sa krajinám s nízkymi daňami zastavila pomoc z eurofondov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:41