StoryEditor

Zvolenie Nečasa za lídra ODS podporil aj Klaus

20.06.2010, 00:00
Autor:
TASRTASR
Český prezident Václav Klaus, ktorý až do roku 2008 zastával funkciu čestného predsedu ODS, vo svojej písomnej zdravici delegátom kongresu občianskych demokratov podporil zvolenie lídra strany Petra Nečasa.

Voľba predsedu a podpredsedov strany bude na programe dvojdňového kongresu v nedeľu dopoludnia.

"Očakávam, že zmena (na poste predsedu strany) bola iba predstupňom hlbších zmien. Kongres vám dáva šancu to urobiť. Možné je to iba za predpokladu, že budete sledovať podstatné veci a nielen nutné personálne výmeny," napísal Klaus v liste, ktorý delegátom prečítal samotný Nečas. Ten sa ako podpredseda stal volebným lídrom ODS v apríli, keď grémium ODS odstavilo od kormidla predsedu Mirka Topolánka. Končiaci šéf strany medzi delegátov kongresu neprišiel a poslal im iba svoj list

O zvolení Petra Nečasa sa nepochybuje aj preto, že nemá protikandidátov. Zásadná však bude voľba 1. podpredsedu a štyroch radových podpredsedov, medzi ktorými sa môžu objaviť nielen favoriti Nečasa, ale aj stúpenci "starých poriadkov", nominanti tzv. kmotrov, ktorí vďaka peniazom a vplyvu zo zákulisia hýbu dianím v strane.

Prvý deň dvojdňového kongresu sa niesol v pokojnej atmosfére. K zásadným momentom patril prejav kandidáta na predsedu Petra Nečasa, v ktorom pomenoval chyby ostatných rokov, za ktoré strana zaplatila rekordným úbytkom voličov. Kým v roku 2006 ODS podporilo 35 percent voličov, teraz, v parlamentných voľbách na konci mája, dalo ODS svoj hlas iba 20 percent voličov, čo predstavuje úbytok až 800.000 hlasov.

Medzi úsmevné momenty kongresu patrí zadriemanie hosťa, predsedu potenciálne koaličnej strany TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten si, paradoxne, zdriemol práve počas Nečasovho prejavu. Sedemdesiatdvaročný Schwarzenberg je touto neresťou povestný. V minulosti ho objektívy fotoaparátov už neraz zachytili, ako na verejnosti drieme.

01 - Modified: 2003-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie cenné body pre Zuzulovú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:16