StoryEditor

Biden sa po stretnutí s Putinom dostal do sporu s novinárkou, neskôr sa jej ospravedlnil

17.06.2021, 19:24
Autor:
TASRTASRredred
Americký prezident povedal reportérke CNN, že na svojom mieste nemá čo robiť.

Americký prezident Joe Biden sa ospravedlnil reportérke CNN za svoje vyjadrenie po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informujú o tom Novinky.cz

Novinárka sa Bidena pýtala, prečo si je taký istý, že Putin zmení svoje správanie. "Nie som si istý, že zmení svoje správanie. Odkiaľ to do pekla...Čo celý ten čas robíte?," reagoval Biden. 

Americký prezident povedal, že správanie Rusov sa zmení, keď na nich bude reagovať zvyšok sveta. Reportérka však uviedla, že Putin po stretnutí s Bidenom bagatelizoval porušovanie ľudských práv či odmietol vysloviť meno väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. 

Prezidenta sa spýtala, ako môže byť takéto stretnutie považované za konštruktívne. "Pokiaľ tomu nerozumiete, tak nemáte na svojom mieste čo robiť," odpovedal jej Biden a odišiel. Neskôr sa reportérke ospravedlnil. 

Americký a ruský prezident sa stretli v stredu v Ženeve. Dohodli na vzájomnom návrate svojich veľvyslancov do Moskvy a Washingtonu. 

Putin povedal, že atmosféra stretnutia s Bidenom bola "celkom priateľská" a obaja sa "dokázali pochopiť v zásadných otázkach".

Na otázku, ako by Bidena opísal, ruský prezident odpovedal, že jeho medializovaný obraz nemá "nič spoločné s realitou".

Reagoval tak na to, že ruské médiá 78-ročného Bidena niekedy vykresľujú ako zmäteného a zábudlivého. "Biden je profesionál, musíte byť veľmi pozorný, keď s ním pracujete, aby vám nič neuniklo," uviedol.

Na otázku redaktora televízie CNN, či boli rozhovory s Bidenom poznačené nevraživosťou, Putin odpovedal, že to tak nebolo a označil ich za "celkom konštruktívne". Obe strany podľa neho preukázali "ochotu porozumieť jeden druhému".

Putin tiež informoval, že sa s Bidenom dohodli na začatí rokovaní o kybernetickej bezpečnosti. Biely dom ešte pred začiatkom rokovaní naznačil, že Biden na stretnutí s Putinom otvorí i otázku nedávnych kybernetických útokov voči americkým spoločnostiam.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:49