StoryEditor

Slovensko je špeciálnym hosťom knižného veľtrhu Bologna 2010

10.03.2010, 14:14
Autor:
TASRTASR

Tlačovú besedu pri príležitosti Medzinárodného veľtrhu kníh pre deti a mládež v Bologni, kde tohtoročným čestným hosťom bude Slovensko, dnes pripravilo Literárne informačné centrum (LIC).

Pracovné stretnutie otvoril riaditeľ LIC Alexander Halvoník. "Čestné hosťovanie Slovenska v Bologni patrí medzi prioritné podujatia kultúrnej aj štátnej politiky, preto sme venovali jeho príprave náležitú pozornosť," povedal Halvoník.

Medzinárodný knižný veľtrh pre deti a mládež Bologna 2010 sa uskutoční v dňoch 23. až 26. marca. V rámci popredného medzinárodného kultúrneho fóra sa bude Slovensko a jeho knižná kultúra prezentovať v úlohe špeciálneho hosťa.

Slovenský národný stánok sa predstaví v novom vizuálnom riešení na ploche 64 m2. Ilustrátorská expozícia bude prezentovať skvosty slovenskej ilustrátorskej tvorby na rozlohe 200m2.

O veľkom projekte Slovensko - čestný hosť na Medzinárodnom veľtrhu knihy pre deti a mládež, ktorý bude mať celosvetový záber a mediálnu odozvu, informovala okrem iných aj Miroslava Vallová. Koordinátorka projektu oznámila, že knižná inštalácia slovenského výtvarníka Mateja Kréna pod názvom Scanner v Galérii moderného umenia mesta Bologne MAMbo je už dokončená: "Je to prestížna galéria najmä tým, že má vynikajúce výstavné podmienky a veľmi sme stáli o to, aby sme práve do týchto priestorov dostali slovenského umelca," uviedla Vallová s tým, že talianski partneri sú Matejom Krénom očarení.

Otvorenie knižnej stavby Scanner výtvarníka Kréna je podujatie, ktorým sa celé čestné hosťovanie Slovenska na veľtrhu detskej knihy v Bologni otvára v pondelok 22. marca, v predvečer oficiálneho otvorenia veľtrhu. "Po otvorení výstavy sme pre Talianov ešte pripravili vystúpenie Milan Rastislav Štefánik v podaní baletného súboru košického divadla," dodala Vallová.

Kompletnú prípravu a realizáciu slovenskej expozície s celou sériou významných kultúrnych podujatí v Bologni a v iných častiach Talianska na tomto prestížnom podujatí zabezpečuje z poverenia Ministerstva kultúry SR Literárne informačné centrum a Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti v súčinnosti s ďalšími organizáciami v rezorte kultúry, vydavateľstvami a občianskymi združeniami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:24