StoryEditor

Odídeme ako Česi, hrozia naši lekári

10.02.2011, 23:00
Prázdne ambulancie v nemocniciach a hromadný útek lekárov za väčšími peniazmi do zahraničia. To, čo je už niekoľko mesiacov nočnou morou v Česku, hrozí onedlho aj nám.

Českým scenárom sa vyhrážajú slovenskí odborári, ak nedostanú pridané na platoch. Naši lekári dúfajú, že na budúci týždeň so svojou požiadavkou uspejú. Ak nie, nasledovať budú protesty a mnoho lekárov bude vážne rozmýšľať nad odchodom. "Rozhodneme sa, ako budeme pokračovať ďalej. Môžem však povedať, že české protesty budú mať na slovenských lekárov obrovský dopad,“ potvrdil pre HN Marián Kollár, bývalý šéf Lekárskeho odborového združenia. 

Čierny scenár masových odchodov lekárov z nemocníc sa tak môže stať realitou aj u nás. "Stav slovenského zdravotníctva je neudržateľný a v prípade, že sa niečo nezmení, naši mladí lekári utečú do Nemecka či Rakúska,“ povedal pre HN šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Obavy sú na mieste, pretože už v máji nám tieto dve krajiny odstránia posledné prekážky pre vstup na ich pracovný trh. Navyše, po našich lekároch sa už teraz začínajú obzerať aj české nemocnice, ktoré hľadajú náhrady za stovky odídených doktorov. Zarobiť si tam pritom môžu aj dvakrát toľko ako doma.

 

Vyššie platy o desať percent
Slovenským lekárom prekážajú nielen nízke mzdy, ale aj nedostatočne vybavené nemocnice či staré zariadenia. Odbory preto vyostrujú tlak na vládu. "Už v utorok by sme sa mali stretnúť na tripartite, kde by sa malo riešiť aj zvyšovanie platov,“ tvrdí Szalay. Zdravotnícki odborári žiadali desaťpercentné zvýšenie platov, nemocnice však o tom nechcú ani počuť. Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko zmietol návrh zo stola s tým, že zdravotné poisťovne priškrtili objem peňazí smerujúcich do nemocníc. Navrhol dokonca presný opak - zníženie platov lekárov, hoci len o dve desatiny percenta.                                                                                                                       

Bude protest?
Aj preto si od najbližšieho stretnutia tripartity odbory veľa sľubujú. "Budeme riešiť platové podmienky. Sme realistickí, ale navýšenie by malo byť aspoň o výšku rastu cien v ekonomike,“ uviedol Szalay. Dodal, že forma protestu bude iná ako v Čechách, kde od 1. marca hrozí, že do práce nenastúpi takmer štyritisíc nemocničných lekárov.

Práve zlé pracovné a platové podmienky by mohli donútiť slovenských lekárov využiť situáciu u našich západných susedov a nastúpiť na miesta českých lekárov. Potvrdzujú to aj štatistické čísla. "Za minulý rok nám do zahraničia odišlo 114 lekárov,“ potvrdil pre HN Milan Dragula zo Slovenskej lekárskej komory. Veľká časť si našla miesto práve u našich západných susedov.

Zatiaľ však nie je isté, kto by u nás nastúpil na miesta odchádzajúcich lekárov. Pravdepodobne by sa smer z východu na západ zachoval a k nám by mohli pricestovať ukrajinskí alebo rumunskí lekári. "Myslím si však, že zatiaľ ich je len nepatrné množstvo,“ dodal Dragula.

Nemocnice v strehu
Hromadný odchod lekárov môže výrazne zasiahnuť predovšetkým naše pohraničné nemocnice, len niekoľko kilometrov vzdialené od Česka alebo Rakúska. "Samozrejme, že sa obávame, že dôjde k odchodu, každý lekár nám bude chýbať,“ uviedlo pre HN tlačové oddelenie nemocnice v Myjave. Kým u našich západných susedov je priemerný plat lekára dvetisíc eur, u nás je to len niečo vyše polovice. Tento konkurenčný rozdiel v platoch si uvedomuje aj nemocnica v Skalici. "Budeme veľmi pozorne sledovať vývoj situácie v Česku. Ak nastane skutočný odchod lekárov za prácou do zahraničia, môže to byť poučné i pre nás,“ potvrdil pre HN riaditeľ nemocnice Ivan Medlen.

Naše ministerstvo priznáva, že stav nemocníc je v ťažkej situácii, ale zatiaľ je ich hlavnou úlohou nemocnice oddlžiť. "V súčasnosti dosahujú dlhy nemocníc a zdravotných poisťovní asi 220 miliónov eur, ktoré sme zdedili. Ich oddlženie je našou prioritou,“ povedala pre HN hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. Dodáva, že vyjednávanie platových podmienok nie je úlohou ministerstva, ale rozhovorov nemocníc so zdravotnými poisťovňami. "Každopádne sa nesprávame ako mŕtvy chrobák a komunikujeme s nimi,“ dodala Zollerová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:04