StoryEditor

Čechom sa darí v love na našich lekárov

14.02.2011, 23:00
Nočná mora Čechov v podobe hromadného odchodu takmer štyroch tisícok nemocničných lekárov je na spadnutie. Čím viac sa blíži prvý marec, kedy majú lekári masovo opustiť nemocnice, tým usilovnejšie lovia ich šéfovia náhradu.

A to nielen v Česku, ale aj u nás. "Lekárov hľadáme aktívne i na Slovensku. Podali sme inzeráty, že prijmeme špecialistov. Najväčšie problémy máme najmä s chirurgiou, ARO a interným oddelením,“ potvrdil pre HN Antonín Tesařík, šéf nemocnice T.G. Masaryka v Hodoníne.                                                        

Zdá sa, že naši lekári na výzvu českých nemocníc zaberajú. Najmä prihraničným mestám na Morave sa už ozvalo niekoľko slovenských záujemcov.

Najhoršie bude na chirurgii
Práve nemocnica v Hodoníne, ležiacom na hraniciach so Slovenskom, patrí medzi tie, na ktoré dopadla akcia českých lekárov Ďakujeme, odchádzame, najtvrdšie. "Celkovo dalo výpoveď 38 percent lekárov. Najhoršie to je na chirurgii, kde sú na odchode zhruba dvaja z troch lekárov," pripomína Tesařík.

Aj kvôli tomu, že sa nedarí hľadať náhradu v ostatných českých nemocniciach, rozhodli sa siahnuť po slovenských špecialistoch. "Na inzeráty sa nám ozvali dvaja záujemcovia. Nádejne vyzerajú rozhovory s jedným z nich."

Riaditeľ hodonínskej nemocnice by však bol spokojný i vtedy, ak by jeho chirurgickému alebo internému oddeleniu prišli kolegovia zo slovenských nemocníc len vypomôcť. "Uvažujeme aj o externej spolupráci. Nemusí ísť o trvalú pracovnú zmluvu, ale zapojenie sa do služieb.“
V praxi to znamená, že ak by hodonínska chirurgia mala problémy s obsadením služieb, mohla by si "zapožičať“ špecialistov z prihraničných slovenských nemocníc.

Slováci na "hosťovaní“?
To však nie je všetko. Naše nemocnice by mohli zasiahnuť aj v prípade vážnych nehôd za západnými hranicami. "Predbežne počítame s tým, že slovenské nemocnice by sa v akútnom prípade mohli postarať o zranených. Bolo by to však na rozhodnutí záchranných služieb. Ak by nemali v dojazdovej vzdialenosti českú nemocnicu s voľnými kapacitami, mohli by ľudí zaviezť na Slovensko," dodal Tesařík.

Hodonínska nemocnica však nie je jediná, ktorá sa obrátila na slovenský trh. Pre podobný krok sa rozhodla aj nemocnica vo Vsetíne, ktorá si dokonca na pátranie po slovenských záujemcoch najala personálnu agentúru. Šéf vsetínskej nemocnice Martin Metelka zároveň potvrdil, že na ponuky už zareagovali prví slovenskí lekári, ktorí majú záujem odísť do Česka.

Kritická situácia je aj v Třinci, kde z vyše stovky lekárov podala výpoveď viac ako polovica. "Lekárov na Slovensku sme oslovili formou inzerátu, stále nám chýbajú určité špecializácie. Všeobecne je však na českom trhu nedostatok lekárov. Naša nemocnica prijme späť všetkých odchádzajúcich doktorov, a nebude im klásť žiadne prekážky," uviedol pre HN hovorca třineckej nemocnice Petr Cymorek. Podľa neho sa už nemocnici ozvalo pár lekárov zo Slovenska, ktorí majú záujem o spoluprácu.

Cymorek pripomína, že po 1. marci hrozí v Třinci krízový scenár, v ktorom rátajú aj s ďalšou spoluprácou so slovenskými kolegami. "Nebránime sa tomu. Objavili sa u nás aj myšlienky o hosťovaní slovenských lekárov. Ak by však aj k tomu došlo, bude treba vyriešiť aj ďalšie otázky, ako je napríklad ubytovanie," hovorí Cymorek.

Naši lekári zostávajú
Obrovské problémy zrejme čakajú aj Frýdek-Místek. "Odchádza nám 79 lekárov z celkového počtu 175. Najviac je ohrozené gynekologické oddelenie. Ak lekári odídu, bude prevádzka oddelenia ohrozená," pripomenula pre HN hovorkyňa nemocnice Jolana Filipová. Podľa nej sa však zatiaľ na uvoľnené miesta Slováci príliš nehlásia.

Naše nemocnice ubezpečujú, že situáciu u susedov sledujú veľmi pozorne. "V súvislosti so situáciou v Česku sme však nezaznamenali žiadnu výpoveď," uviedol pre HN šéf skalickej nemocnice Ivan Medlen.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:40