StoryEditor

Ruská armáda stráca kontrolu nad požiarmi

02.08.2010, 19:20
Počet obetí ničivých požiarov v Rusku neustále stúpa. Prírodný živel za sebou zanecháva vypálené dediny a státisíce hektárov zničenej lesnej pôdy.

Situácia sa dokonca vyhrotila až do takého stavu, že ruský prezident Dmitrij Medvedev sa rozhodol v siedmich regiónoch vyhlásiť výnimočný stav. „Scenár je naozaj katastrofický. Ľuďom zhoreli domy, všetok majetok a vyhoreli celé dediny," povedala pre HN obyvateľka Moskvy Žanna. Prírodný živel sa šíri obrovskou rýchlosťou až sto metrov za sekundu, proti čomu nestíha bojovať ani nasadená armáda.

Ruské úrady bijú na poplach, obávajú sa totiž rýchleho šírenia katastrofy. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie hovorí o 7 000 veľkých lesných požiaroch. „Situácia je príšerná. Od kolapsu vzniklo celkovo takmer 23-tisíc ložísk požiaru," pripomína Žanna.

Armáda prehráva
Do boja so živlom v kritickej situácii ruská vláda nasadila viac ako 250-tisíc záchranárov, hasičov, vojakov a veľký arzenál armádnej techniky. Na mnohých miestach však dochádza letecký benzín a k niektorým oblastiam sa lietadlá nemôžu dostať pre slabú viditeľnosť. Tú komplikuje hustý dym, ktorý zasahuje aj do oblastí, kde požiare ešte nevypukli. Naopak, na miestach, kde vojaci aj s technikou zasahujú, dochádza v lietadlách benzín.

Zdá sa, že oheň naozaj nepozná žiadne prekážky. Veľké nebezpečenstvo hrozí aj v meste Sarov, v ktorom je jadrové stredisko. Ničivé plamene sa už dostali len niekoľko kilometrov od jeho hraníc a v oblasti je takmer nemožné využiť leteckú techniku. „Oheň preskočil jazero široké 250 metrov ako mláku. Za šesť hodín sa rozšíril na plochu 82-tisíc hektárov," varoval pred nebezpečenstvom v oblasti ruský minister pre mimoriadne situácie Sergej Šojgu.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:01