StoryEditor

Kolontár stíchol. Maďarov opäť straší toxické bahno

09.10.2010, 14:30
Šesť dní po najväčšej ekologickej katastrofe v Maďarsku ostáva situácia vážna. Kvôli praskline v hrádzi s toxickým kalom evakuovali dnes úrady obec Kolontár. V napätí ostáva aj susedný Devecser.

„V noci o jednej sme dostali echo od známych z Devecseru, že sme znova v ohrození a že nás môžu vysťahovať. Zobrala som cestovnú tašku a nahádzala do nej zopár vecí. Všetok ostatný majetok mi ostal doma. Teraz ani neviem, čo som to vlastne zbalila,“ hovorí pre HN Beáta Moneková z Kolontáru, matka 9-ročného syna, ktorá musela aj s ďalšími tromi členmi rodiny opustiť svoj domov.

Dedina stíchla ráno o šiestej, kedy policajti nariadili vysťahovať jej 900 obyvateľov. Týchto ľudí presťahovali do športového strediska v Ajke. Evakuovaným ľuďom tam priniesli chlieb a pitnú vodu, postupne privážajú múku, cukor, mlieko a čaj. Oficiálnym informáciám, že to môže trvať maximálne tri dni, však nikto neverí. Obyvatelia Kolontáru mali možnosť opustiť svoje domovy autobusmi, alebo vlastnými autami, množstvo batožín však bolo obmedzené.

"Sľúbili nám, že aspoň dvakrát denne budeme môcť nakŕmiť svoje zvieratá. Kedy tak budeme môcť urobiť, nám však nikto nepovedal," tvrdí Moneková.

Situácia je tragická, nikto neverí, že život v Kolontári sa vráti do normálu. Ľudia sa boja, že by sa situácia mohla znova zopakovať. „Žiť s mojou rodinou v našom dome si už neviem predstaviť,“ dodala Moneková.

V napätí však ostáva aj susedná obec Devecser, ktorá je od rána uzavretá a okrem záchranárov, vojakov, a policajného štábu do nej nemôže nikto vstúpiť. Policajti vyzvali obyvateľov, aby mali prichystané veci najnutnejšej potreby. V prípade evakuácie by z Devecseru muselo odísť až 6-tisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 10:57