StoryEditor

Odhryzne si Rusko z koláča?

10.04.2003, 00:00

Vojna v Iraku dostala pre Rusov novú dimenziu. Ak sa k moci dostanú predstavitelia exilového Irackého národného kongresu (INC), ktorí sa v médiách už spomínajú ako nádejní "Karzajovci", môže Moskva zabudnúť na úctyhodný Husajnov dlh -- 8 miliárd amerických dolárov.
Muvaffak Fatuchi -- člen ústredného výboru opozičného zoskupenia, ktoré dotuje Washington, pre denník Izvestia povedal veľmi jasne: "Rusko, Ukrajina a Bielorusko boli priateľmi Saddáma. Podporovali ho. Nikto im nebude vracať dlhy. Dodávali mu zbrane, nech si to teda vybavia so Saddámom."
Návrh "budovať vzťahy odznova" ruských predstaviteľov nenadchol. "Čo sú to zač tí lídri irackej opozície," zareagoval predseda obchodnej a priemyselnej komory a bývalý premiér Jevgenij Primakov. "Existujú lídri opozície v parlamente alebo tí, ktorí majú podporu obyvateľstva. A títo samozvaní lídri sa opovažujú rozhodovať o osude krajiny na roky dopredu. Je to nonsens."
Podľa Fatuchiho je však rozdiel medzi dodávkami zbraní a investíciami do ropného priemyslu. "Sme pripravení rokovať o týchto otázkach," dodal blahosklonne. Exiloví Iračania by chceli, aby medzinárodné spoločenstvo vypracovalo "Marshallov plán" na obnovu Iraku, na ktorého realizácii by sa zúčastňovali "Spojené štáty, ostatné krajiny a OSN". "Dúfame, že Rusko nezostane bokom," dodal Fatuchi. Lukoil a Zarubežnefť majú v Iraku lukratívne kontrakty na ťažbu na irackých ložiskách, ktoré sa vyčísľujú v miliardách dolárov.
Diskusia o vrátení dlhu či dodržaní zmlúv je však úplne irelevantná. Víťaz berie všetko a Spojené štáty sa netaja tým, že na obnove Iraku by sa mali v prvom rade podieľať oni. Napokon "ich vojaci zaplatili za jeho oslobodenie krvou". Predseda energetického oddelenia a národnej bezpečnosti z Centra strategických a medzinárodných štúdií, ktorý je známy svojou blízkosťou k terajšej administratíve USA, pre denník Kommersant otvorene hovoril o troch amerických kandidatúrach na dočasného irackého ministra energetiky, až po prvých otázkach podotkol, že reč je skôr o "radcovi", nie o "ministrovi". "Ťažko ti niekto dá zjesť kúsok koláča, keď si ho nepomáhal piecť," odpovedal obrazne na otázku o ďalšom pôsobení ruských ropných spoločností v Iraku. Prezident George W. Bush sa šéfovi Kremľa napokon nikdy nezaručil, že záujmy ruských spoločností v Iraku budú ochránené. Ešte pred vojnou iracká opozícia chcela iba preskúmať obsah kontraktov, teraz má však záujem i ich zrušenie, "pretože ich uzatváral Saddám".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:59