StoryEditor

Kaddáfího sily pri bojoch údajne zabili aj deti

25.03.2011, 23:00
Autor:
vnjvnj
Severoatlantická aliancia prevezme riadenie všetkých vojenských operácií v Líbyi.

Do medzinárodnej operácie proti silám líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa zapoja lietadlá Spojených arabských emirátov (SAE). Po Katare je to druhá arabská krajina, ktorá sa bude priamo podieľať na kontrole bezletovej zóny, ktorú nad Líbyou vyhlásila Bezpečnostná rada OSN. Nálety spojeneckých síl na Kaddáfího vojenské základne v piatok v noci podľa agentúr poľavili. Najvýznamnejšie incident sa odohral pri východolibyjskej Adžedábii, kde britské lietadlá bombardovali obrnené transportéry vládnych jednotiek.

SAE oznámili, že do medzinárodnej operácie vyšlú šesť lietadiel typu Mirage a šesť stíhačiek F-16. Lietadlá sa do stráženia líbyjského vzdušného priestoru zapoja "v nadchádzajúcich dňoch", uviedol minister zahraničia Abdalláh bin Zájdi Nahaján.

Katar poskytol pre spojeneckú operáciu Odyssey Dawn (Počiatok Odysey) dve stíhačky a dve vojenské dopravné lietadlá. Na akcii sa z arabských krajín nepriamo podieľajú aj Jordánsko a Kuvajt, ktoré poskytli spojencom logistickú podporu.

Povstalcom chýbajú zbrane a strelivo
Podporu údajne ponúkol spojencom aj Sudán. Podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters dal medzinárodným silám súhlas, aby pri operácii využívali jeho vzdušný priestor.

Nočných náletov bolo podľa televízie BBC menej než v predchádzajúcich dňoch. Niekoľko menších explózií sa ozvalo z Kaddáfího základne na okraji Tripolisu. Pri Adžedábii spojenecké lietadlá zaútočili na Kaddáfího obrnencov, ktorí údajne ohrozovali civilistov v okolí mesta.

Adžedábíu sa už niekoľko dní snažia získať pod kontrolu povstalci, ktorých hlavný stan Benghází je vzdialený len 150 kilometrov. Povstalci sa však stretávajú s nedostatkom vybavenia. "Potrebujeme zbrane a strelivo. To je náš jediný problém," vyhlásil hovorca rebelov.

Na západe krajiny sa povstalcom v Misuráte podarilo znovu dobyť prístav, ktorý v stredu ovládli Kaddáfího jednotky. Tie opäť ostreľovali predmestie. Zahynulo pritom podľa povstaleckých zdrojov šesť ľudí vrátane troch detí.

Do najväčšej bašty povstalcov v západnej Líbyi začala tiež prúdiť pomoc Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Organizácia dodáva do mesta lekársky materiál. Líbyjská vláda ale nepovolila pracovníkom MVČK priamo sa zapojiť do ošetrovania ľudí zranených v boji. "Bolo to zamietnuté, hoci sme sa opakovane snažili o tom s Tripolisom konať," uviedol hovorca organizácie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok večer v Rade bezpečnosti Spojených národov vyhlásil, že líbyjské úrady neprijali žiadne opatrenia na splnenie podmienok rezolúcie číslo 1973, ktorú na ochranu líbyjských civilistov prijala BR OSN minulý týždeň.

Pan Ki-mun: Nálety sú účinné
V rozhovore pre BBC potom Pan Ki-mun uviedol, že letecká kampaň spojencov je účinná. "Odradili líbyjských predstaviteľov od ďalšej vojenskej agresie a dokázali ochrániť civilistov v Benghází i v ďalších oblastiach," povedal. Generálny tajomník tiež oznámil, že cieľom operácie nie je zvrhnúť Kaddáfího, ale iba mu zabrániť v zabíjaní civilistov. Pripustil však, že nálety môžu v pád Kaddáfího režimu vyústiť.

Na základe rezolúcie BR OSN spojenci na čele so Spojenými štátmi, Francúzskom a Britániou presadzujú od minulého víkendu bezletovú zónu nad Líbyou a embargo na dovoz zbraní do tejto krajiny a vedú vzdušné údery proti Kaddáfího silám.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vo štvrtok varoval, že medzinárodné spoločenstvo zasiahne proti každému diktátorovi pokiaľ bude násilne potláčať demonštrácie v krajine. Sarkozyho v piatok za jeho vyjadrenie kritizoval šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle, podľa ktorého sú podobné výroky nebezpečné a ohrozujú stabilitu v arabskom svete. Nemecko sa stavia zdržanlivo aj k operácii v Líbyi a v vyhlásenie bezletovej zóny nepodporilo.

NATO preberá velenie
Istý vysoký predstaviteľ americkej vlády citovaný agentúrou AFP uviedol, že 28 členov NATO vo štvrtok dospelo k "politickej dohode", že v najbližších dňoch aliancia prevezme riadenie všetkých vojenských operácií v Líbyi. Z oficiálnych vyjadrení z Bruselu a Washingtonu však zatiaľ vyplýva, že NATO, ktoré už začalo riadiť námornú zbrojné embargo, prevezme od koalície v čele s USA ešte zodpovednosť za dodržiavanie bezletovej zóny, ale ponechá jej velenie akcií proti pozemným cieľom.

01 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diskrétny spoločník
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:46