StoryEditor

Orbán naplnil nočnú moru Slovákov

19.04.2011, 00:00

Volebné právo aj pre tých, ktorí nemajú trvalý pobyt v Maďarsku, zodpovednosť za krajanov, obmedzenie právomocí ústavného súdu, uctievanie svätoštefanskej koruny a zavedenie trestu doživotného väzenia. Aj toto sú jedny z nových bodov maďarskej ústavy, ktorú včera bezproblémovo schválil maďarský parlament pod taktovkou Viktora Orbána. Práve nový najvyšší zákon našich južných susedov poriadne rozvíril aj politickú scénu na Slovensku. „Je to nonsens. To, čo schválili, je nedemokratické a protieurópske,“ povedal na margo novej maďarskej ústavy podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Oveľa ostrejší vo svojich vyjadrenia však bol Čaplovičov šéf Robert Fico, ktorý nevylúčil novelizáciu slovenskej ústavy. Podľa šéfa opozície majú totiž Maďari ambície územného revizionizmu.

Práva pre krajanov
Ústava, ktorú mnohí považujú za kontroverznú a prehnane nacionalistickú, sa odvoláva najmä na jednotný maďarský národ. Aj preto je podľa samotného Orbána dôležité, aby práve v najvyššom zákone boli zakotvené aj body, ako napríklad zodpovednosť za krajanov či vyškrtnutie trvalého pobytu ako podmienky na získanie volebného práva.

Práve s právom voliť, ktoré chcú orbánovci udeliť krajanom, však má problémy najmä Slovensko. V prípade, že by totiž slovenský občan maďarskej národnosti získal aj maďarské občianstvo, mohol by si v najbližších voľbách odbehnúť za hranice a odovzdať svoj hlas niektorej zo susedných politických strán. „K nám budú chodiť volebné agitky a naši občania budú voliť v Maďarsku. Pripomína mi to agendu z minulého storočia, keď sa jeden štát vyhlásil za ochrancu nemeckého národa a takýmto spôsobom viedol Európu do druhej svetovej vojny,“ dodal Čaplovič.

V kritike však nezaostáva ani naša koalícia. „Považujem to za jeden z kľúčových krokov k cezhraničnému zjednoteniu Maďarov do jedného štátoprávneho celku. Miera rizika bude závisieť od ochoty miestnych Maďarov sa na tomto podieľať,“ potvrdil pre HN poslanec KDH Radoslav Procházka.

Orbánova poistka
Vlna kritiky sa u našich južných susedov vzniesla najmä kvôli akejsi Orbánovej poistke. Na základe nového dokumentu sa totiž budú môcť zákony novelizovať len pod podmienkou dvojtretinovej podpory. Práve takýmto spôsobom si mal Fidesz ešte viac upevniť svoju moc. Aj preto sa opozícia okrem Jobbiku na včerajšom hlasovaní nezúčastnila. „Naši poslanci sa na hlasovaní nezúčastnia. Budeme sa však snažiť ochraňovať demokraciu,“ potvrdil pre HN pred včerajším hlasovaním Dávid Bognár z tlačového oddelenie opozičnej strany Politika môže byť iná.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:04