StoryEditor

Orbánov zákon atakuje demokraciu

06.04.2011, 00:00
Podľa Spojených národov môže náhubkový zákon viesť v Maďarsku k autocenzúre.

Autocenzúra, zaujatosť mediálnej rady, kontrola obsahu médií a vysoké pokuty. Toto sú hlavné výhrady, ktoré včera maďarskej vláde Viktora Orbána vytýkal spravodajca Úradu vysokého komisára OSN Frank La Rue. "Mediálny zákon stále riskuje vytváranie podmienok na autocenzúru,“ píše sa v stanovisku Franka La Rue, ktoré HN poskytla Momoko Nomurová z jeho úradu.

Tvrdá ruka
Po ostrých slovách zo strany Európskej únie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa na hlavu maďarského premiéra zosypala aj tvrdá kritika Spojených národov. Spravodajcovi, ktorý má pod palcom ochranu práva na slobodu názoru, však robí najväčšie starosti mediálna rada. Všetci členovia tohto dôležitého úradu sú totiž Orbánovi ľudia z vládnucej strany Fidesz a mnohí im vyčítajú zaujatosť a neobjektivitu. "Práve oni zákon napísali a teraz dozerajú na jeho zavedenie do praxe. Nie je to demokratické ani praktické.

Ich práca a fungovanie nie sú transparentné,“ potvrdil pre HN zástupca šéfredaktora maďarského denníka Népszabadság Gábor Horváth.

"Práve kontroverzná rada kontroluje verejné médiá a analógové vysielanie a od júla budú môcť pokutovať všetky médiá za porušenie ich zahmlených regulácií,“ doplnil Horváth.

Hrozba autocenzúry
Podľa La Rueho Orbánovo jednoznačné víťazstvo vo voľbách a získanie absolútnej väčšiny neoprávňuje jeho stranu na to, aby prevalcovala ostatných politických rivalov. Zástupca celosvetovej organizácie predložil jednoduché riešenie. V mediálnej rade by totiž podľa neho mali mať zastúpenie všetky politické strany či verejnosť.

Keďže maďarským médiám hrozia za nedodržanie vyváženého spravodajstva pokuty až do výšky státisícov eur, mnohí sa u našich južných susedov obávali autocenzúry. Podobné obavy má aj La Rue. "Sloboda médií je základným kameňom demokracie. Z tohto dôvodu musí každý štát zaručiť jednotlivým médiám poskytovanie rôznych informácií vrátane tých, ktoré šokujú, urážajú alebo vyrušujú,“ tvrdí vo svojom stanovisku.

Orbánova istota
Aj keď Orbánovi pohrozilo pre kontroverzný zákon už niekoľko štátov a inštitúcií, zdá sa, že jeho vláda žiadnu potrebu na zmenu nevidí. Na včerajšej tlačovke mnohých zaskočila odpoveď štátneho tajomníka zodpovedného za komunikáciu vo vláde, Zoltána Kovácsa. Podľa neho má totiž politická príslušnosť členov kontroverznej mediálnej rady svoj dôvod, a to odpolitizovať tento mediálny úrad.

Aj pre tieto dôvody nemá maďarská vláda podľa svojich predstaviteľov žiadny dôvod meniť tento kontroverzný zákon.
Zdá sa však, že Orbánova vláda bude musieť predsa len ustúpiť. Na zladenie mediálneho zákona s medzinárodnými štandardmi dodržiavania ľudských práv totiž Maďarov vyzval aj zástupca OSN.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:26