StoryEditor

Viacerí komisári podali v europarlamentu nepresvedčivý výkon

15.01.2010, 16:58
Autor:
TASRTASR

Holandská dezignovaná komisárka Neelie Kroesová sa bude musieť podrobiť dodatočnému híringu v Európskom parlamente po tom, ako europoslancov vo svojom štvrtkovom vystúpení nepresvedčila. Uviedol to dnes rakúsky europoslanec Paul Rübig z výboru pre priemysel, ktorý Kroesovú vypočúval.

Skúsená komisárka, ktorá mala v dosluhujúcej komisii na starosti hospodársku súťaž a v novej komisii má byť zodpovedná za digitálnu agendu, podala podľa europoslancov slabý výkon a na híring nebola dobre pripravená, keď nedostatočne zodpovedala napríklad na otázky týkajúce sa roamingu.

Kroesovú tak čaká druhé vystúpenie pred poslancami. To sa uskutoční v utorok v Štrasburgu, pričom holandskú kandidátku budú vypočúvať zástupcovia jednotlivých frakcií z výboru pre priemysel.

V radoch europoslancov vládne aj nespokojnosť s výkonom, ktorý podal litavský dezignovaný komisár pre dane, clá a audit Algirdas Šemeta a kritika pre nepresvedčivé vystúpenie sa vzniesla takisto na adresu ostrieľaného fínskeho kandidáta a doterajšieho komisára pre rozšírenie Olliho Rehna. Ten má šéfovať v nadchádzajúcich piatich rokoch rezortu ekonomických a menových záležitostí.

Najrozporuplnejšou kandidátkou zostáva Bulharka Rumjana Želevová. Okrem profesionálnych schopností sú v jej prípade problémom aj nezrovnalosti týkajúce sa jej podnikateľských aktivít.

Zatiaľ čo všetci títo nominanti už svoje vystúpenie pred európskym zákonodarným zborom absolvovali, slovenský kandidát Maroš Šefčovič má problémy ešte predtým, než stihol europoslancom prezentovať svoje schopnosti a znalosti. S výhradami voči nemu prišli vo štvrtok dvaja maďarskí poslanci za stranu Fidesz. Dôvodom je údajné protirómske vyhlásenie Šefčoviča spred piatich rokov o tom, že Rómovia zneužívajú slovenský sociálny systém. Maďarov podporil aj šéf frakcie ľudovcov Joseph Daul, ktorý toto vyjadrenie označil za neakceptovateľné. Od Šefčoviča sa čaká vysvetlenie na jeho pondelňajšom híringu.

Dnes pred europoslancov predstúpili ďalší dvaja kandidáti - Dánka Connie Hedegaardová ako dezignovaná komisárka pre klimatické zmeny a rumunský dezignovaný komisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciolos.

"Chcem, aby sa Európa stala regiónom, ktorý najmenej poškodzuje životné prostredie na svete," deklarovala ambiciózny cieľ dánska nominantka.

Hedegaardová zdôraznila, že v nasledujúcich rokoch očakáva od členských štátov aj to, že budú konať zodpovedne z hľadiska hrozieb a že preukážu väčšiu jednotnosť v rokovaniach o riešení klimatických otázok.

Hedegaardová chce podľa vlastných slov tiež dokázať, že investovanie do obnoviteľných zdrojov energie nie je pre štáty stratou, ale naopak ziskom. Podotkla pritom, že jadrovú energiu nepovažuje za obnoviteľný zdroj. Hedegaardová chce takisto vyvinúť tlak na producentov automobilov, aby vyrábali dopravné prostriedky, ktorých používanie má minimálny dopad na životné prostredie.

Jej rumunský kolega si stanovil ako svoju prioritu definovanie únijnej perspektívy pre spoločnú poľnohospodársku politiku pre obdobie po roku 2013. Zverejnil tiež svoje postoje k priamym platbám pre farmárov, plány pre trh s mliekom, čeliaci v poslednom období veľkým problémom a vyzdvihol aj otázku potravinovej bezpečnosti a označovania kvality potravín.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:19