StoryEditor

Spôsoby vášho politika nestrpíme, varovala Radičová Orbána

17.06.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Najnovší konflikt medzi Slovákmi a Maďarmi vyvolaný kontroverznými výrokmi šéfa maďarského parlamentu v nedávnom rozhovore pre HN sa včera dostal aj na stôl premiérov oboch krajín. Iveta Radičová svojmu maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi jasne povedala, že výroky Lászlóa Kövéra do susedských vzťahov v žiadnom prípade nepatria. "Jednoznačne a razantne odmietam slová vrcholného predstaviteľa štátu. Vnímam ich ako inzultáciu a žiadam, aby sa nikdy viac takéto spôsoby neopakovali, pretože je to vážna prekážka dobrých susedských vzťahov," vyhlásila pred novinármi Radičová. Orbána počas schôdzky predsedov vlád Vyšehradskej štvorky v Bratislave zároveň vyzvala, aby tieto slová tlmočil v Budapešti.

Obavy Slovákov
Orbán Radičovú ubezpečil, že maďarská vláda urobí všetko pre zachovanie priateľstva medzi oboma národmi. "Veľmi pozorne som si vypočul názor pani premiérky. Osobne sa budem angažovať za spoluprácu medzi našimi krajinami," povedal Orbán.

Zároveň však pripustil, že vzťahy medzi susedmi nie sú vždy ideálne. "Aj keď však v bilaterálnych otázkach sú občas nejaké problémy, podarilo sa nám dokázať, že v medzinárodných témach sú Slováci a Maďari schopní zastupovať rovnaké stanovisko." Pripomenul tým spoločné postoje krajín Vyšehradskej štvorky v kľúčových otázkach počas zasadnutí Európskej únie.

Viktor Orbán sa nevyhol ani novej maďarskej ústave, ktorá vyvoláva na Slovensku obrovské obavy najmä kvôli tomu, že podporuje právo voliť pre zahraničných Maďarov s dvojakým občianstvom. Podľa Orbána však táto ústava neznamená pre Slovákov žiadnu hrozbu.

Kontroverzný Kövér
Kövér pred dvoma týždňami vyvolal obrovskú vlnu kritiky na Slovensku tvrdeniami, že Maďarsko mohlo voči nám použiť vojenskú silu. Slováci totiž podľa neho brutálne zmenili hranice pri výstavbe Vodného diela Gabčíkovo -- Nagymaros. S kritickými reakciami sa stretli aj jeho vyhlásenia, že je rovnako doma v Komárne ako v Komárome.
Po týchto slovách opozičný Smer okamžite požiadal Radičovej vládu o zaslanie protestnej nóty do Budapešti. Köverove výroky odsúdil aj šéf nášho parlamentu Richard Sulík, zástupcovia vládnej koalície však okrem slovnej odpovede žiadne odvetné kroky nepodnikli. Radičová sa k nim prvýkrát verejne vyjadrila až včera.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:51