StoryEditor

Obama dá Egyptu a Tunisku za ich revolúcie miliardy

20.05.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)
Amerika dá Egyptu a Tunisku, ktoré si nedávno revolúciou zvrhli svojich dlhoročných diktátorov, niekoľkomiliardovú pomoc na ďalší rozvoj.

USA totiž chcú byť pri tom, ako tieto krajiny nastúpia novú cestu k demokracii. „Arabská revolučná jar otvorila novú kapitolu americkej diplomacie. Politikou Spojených štátov bude to, aby pomáhali rozširovať demokratické reformy v celom regióne,“ povedal včera v prejave k situácii v moslimskom svete americký prezident Barack Obama.

Odpustené miliardy
Egypťanom, ktorí po niekoľkotýždňových protestoch zvrhli vo februári prezidenta Husního Mubaraka, by Amerika mala odpustiť dlh vo výške jednej miliardy dolárov. Zároveň im požičia alebo bude ručiť za ďalšiu miliardu. Na štedrú pomoc sa môže tešiť aj Tunisko, ktoré vlnu protestov v arabskom svete začiatkom roka odštartovalo. Pre tento plán sa Američania inšpirovali skúsenosťami krajín sovietskeho bloku po páde komunistických režimov koncom 80. rokov. „Z prechodu k demokracii v strednej a vo východnej Európe sme sa poučili, že je dôležité spolu s demokratizáciou podporovať tvorbu politiky a ekonomický manažment,“ povedal vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy.

Strach pred extrémistami
Američania chcú podporovať napríklad mimovládne organizácie, univerzity či rôzne inštitúty, ktoré môžu zlepšiť ekonomické rozhodovanie v regióne. Preto sa ich pomoc zameria na Egypt a Tunisko, ktoré už zvrhnutím diktátorov prvý krok k demokracii urobili. Obe krajiny sú však teraz v ťažkej ekonomickej situácii. Americký plán by im tak mal pomôcť stabilizovať hospodárstvo. Okrem peňazí z USA by sa na ňom mali podieľať napríklad zdroje z Európskej banky pre obnovu a rozvoj či medzinárodného menového fondu.

Miliardy smerované do Afriky v čase zotavovania sa z krízy by pritom Obamovi nemali doma zlomiť krk. „Nie je pravdepodobné, že táto peňažná pomoc bude veľkou politickou témou na domácej scéne. Časť z týchto peňazí sú vo forme odpustenia dlhov," uviedol pre HN americký analytik Robin Wright.

Podľa neho môže byť väčšou politickou otázkou, či povedal dosť o niektorých autokratických režimoch v regióne a ako zamýšľa splniť sľuby, ktoré urobili predchádzajúci americkí prezidenti. „Prejav bol plný silných rečníckych záväzkov, ale vidím určité hranice v tom, či Obamova administratíva skutočne pomôže týmto krajinám a povzbudí ich na ceste k reformám," dodal Wright.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:38