StoryEditor

Vládol miliardám, teraz mu hrozí basa (video)

15.05.2011, 07:39
Autor:
čtkčtk
Šéfa Medzinárodného menového fondu Dominiqua Strauss-Kahna zatkla polícia v New Yorku.

Newyorský žalobca dnes obvinil šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominiqua Straussa-Kahna z pokusu o znásilnenie, obmedzovanie osobnej slobody a sexuálne motivovaného trestného činu. Newyorská polícia ho vzala v sobotu do väzby kvôli obvineniu, že sexuálne napadol hotelovú chyžnú. Pravdepodobný kandidát v prezidentských voľbách vo Francúzsku má byť ešte dnes predvedený pred newyorský súd. Podľa svojho právnika bude trvať na svojej nevine.

Ak bude šesťdesiatdvaročný Strauss-Kahn zo vznesených sexuálnych obvinení usvedčený, hrozí mu podľa amerických zákonov 15 až 20 rokov väzenia. Pre obmedzovanie osobnej slobody platí sadzba troch až piatich rokov väzenia.

Podľa hovorcu polície Paula Brownea šéfa MMF zo sexuálneho napadnutia obvinila tridsaťdvaročná chyžná z hotela Sofitel na newyorskom Times Square, kde sa incident údajne stal. V hoteli Sofitel sa podľa agentúry Reuters za noc platí 3000 dolárov.

Browne povedal, že Strauss-Kahn nemá diplomatickú imunitu a ešte dnes by mal byť predvolaný pred newyorský súd. Právnik Straussa-Kahna Benjamin Brafman Reuters v e-maile napísal, že jeho mandant "vinu poprie".

Pravda alebo provokácia
Jeden z francúzskych právnikov Straussa-Kahna Leon LEF Foster potom Reuters povedal, že je potrebné nepodliehať mediálnemu šialenstvu a počkať, či sa obvinenia ukážu ako pravdivé. "Musíme počkať, až sa veci usadia a uvidíme, či je to pravda, alebo provokácia," povedal Foster.

Tridsaťdvaročná žena podľa agentúry AP úradom povedala, že do hotelovej izby vošla v sobotu okolo 13:00 miestneho času (18:00 SELČ). Strauss-Kahn vraj vyšiel nahý zo spálne, strhol ju na zem a pokúsil sa ju donútiť k orálnemu sexu. Svetový finančník sa ju údajne pokúsil zamknúť v izbe, žene sa však podarilo utiecť. Personál hotela potom zavolal políciu. Strauss-Kahn však vraj medzitým hotel opustil, údajne bez mobilného telefónu a osobných vecí.



Zadržaný bol na newyorskom medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho. "Zistili sme, že je na palube lietadla Air France. Lietadlo pozdržali a Strauss-Kahn bol zaistený a vzatý do väzby kvôli výsluchu," povedal policajný hovorca Browne Reuters. Chyžná bola vraj s drobnými zraneniami prevezená do newyorskej nemocnice.

Tvrdá rada pre menový fond

Strauss-Kahn stojí v čele MMF od novembra 2007; jeho päťročný mandát má budúci rok skončiť. Obvinenie znamená pre MMF veľký otras. Táto medzinárodná odborná organizácia OSN pritom poskytuje miliardové pôžičky v dolároch krajinám v hospodárskych ťažkostiach a hrá zásadnú úlohu i v riešení dlhovej krízy v niektorých krajinách eurozóny. Už vo štvrtok navyše oznámil zástupca výkonného riaditeľa MMF John Lipsky, že z pozície dvojky vo vedení MMF odíde v auguste, kedy mu končí terajšie funkčné obdobie.

S ohromením na zadržanie a obvinenie Straussa-Kahna reagovali francúzski politici. Podľa februárového prieskumu pre francúzsky týždenník Paris Match bol bývalý socialistický minister rok a štvrť pred prezidentskými voľbami medzi Francúzmi dvakrát obľúbenejší ako terajší prezident Nicolas Sarkozy. Zo škandálu okolo Straussa-Kahna by mohol Sarkozy ťažiť, pretože šéf medzinárodnej inštitúcie sa rysoval ako jeho najvážnejší súper pre nadchádzajúce prezidentské voľby. Všeobecne sa predpokladalo, že by v nich budúci rok obaja kandidovali proti sebe.

Chybný úsudok

Strauss-Kahn bol v roku 2008 vyšetrovaný kvôli údajnému zneužitiu služobného postavenia v súvislosti s intímnym vzťahom so svojou podriadenou. V októbri toho roku sa v tejto afére ospravedlnil za "chybný úsudok", poprel však, že zneužil svoje funkcie.

Strauss-Kahn sa mal dnes stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o dlhovej kríze v európskych krajinách a v pondelok bol očakávaný v Bruseli na schôdzke ministrov financií eurozóny. Rokovania Straussa-Kahna s kancelárkou Merkelovou už bola podľa Reuters zrušená. MMF do Berlína neposlal ani náhradu za svojho hlavného riaditeľa.


01 - Modified: 2004-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pracovná pohotovosť 02 - Modified: 2004-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odškodňovanie pracovných úrazov 03 - Modified: 2004-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začal sa piaty ročník súťaže o Najlepšiu ročnú správu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:54