StoryEditor

Európa sa obáva jadrovej odvety

04.05.2011, 00:00
Zabitie bin Ládina vyvolalo paniku. Al-Kajdá sľubuje atómovú pomstu, tajné služby môžu zvýšiť sledovanie mailov a telefonátov.

Európa je na nohách pred hrozbou jadrového teroru islamistov. Al-Kajda sa totiž chystá pomstiť za nedeľňajšiu smrť jej šéfa Usámu bin Ládina. Len pred týždňom sa pritom objavila správa, že teroristická sieť ukrýva v Európe atómové a chemické zbrane. Tie chceli použiť hneď, ak by spojenci zabili alebo zatkli bin Ládina.

„Sľubujeme nukleárne peklo,“ povedal podľa serveru WikiLeaks „mozog“ útokov zo septembra 2001 Chálid Šajch Muhammad počas výsluchu na americkej základni Guantánamo.

Rovnaký zradca
Muhammada, 47-ročného člena Al-Kajdy pôvodom z Kuvajtu, Američania súdia po tom, ako sa priznal k zosnovaniu útokov na newyorské dvojičky. Na Guantáname ho vojaci podrobili tzv. waterboardingu, teda kritizovanému spôsobu mučenia, pri ktorom u zajatca simulujú pocit topenia. Muhammad, ktorému hrozí trest smrti, pri mučení nakoniec Američanom prezradil aj meno kuriéra bin Ládina. Prostredníctvom neho americké komando vypátralo a následne zabilo bin Ládina v jeho luxusnom sídle v Pakistane.

Tajné služby tvrdia, že teroristická sieť sa opakovane snažila o získanie materiálu potrebného na výrobu zbraní hromadného ničenia. V Spojených štátoch sa dokonca množia obavy, že teroristom sa podarilo urán kúpiť. „Spolu s bratom sme chceli predať urán za pol milióna dolárov,“ povedal Salman Yehah Kasa Hassan, ktorého pri transakcii zatkla jemenská polícia.

Tento priekupník so zbraňami je presvedčený, že urán nakoniec skončil v rukách Usámu bin Ládina, ktorý ho od polície odkúpil. Ďalší priekupníci dokonca hovorili o lodi so zbraňami a uránom, ktorú Al-Kajdá kúpila, aby mohla na nej obchodovať s „krajinami pozdĺž Červeného mora a Stredomoria“.

Experti hrozbu nukleárnych zbraní pripúšťajú. „Mohlo by isť o malé množstvo, ktoré je, ľudovo povedané, pohodené v nejakej krajine. Sám však dúfam, že nič také nemajú, keďže sa kladie veľký dôraz na bezpečnosť jadrových materiálov,“ povedal pre HN expert na terorizmus Jan Eichler. Najrizikovejší je podľa jeho slov postkomunistický priestor, kde k obchodu s jadrovými zbraňami z času na čas dochádzalo. Pomocou Američanov sa situácia podstatne zlepšila, ale Eichler upozorňuje na odvetu hlavne v západnej Európe. „Na pozore by sa mali mať najmä Francúzi, ktorí majú množstvo moslimov na okraji spoločnosti, ale aj Nemecko s množstvom Turkov,“ vysvetlil analytik.

Tajné služby na nohách
V pozore sú preto všetky západné tajné služby. „Určite zvýšia svoju aktivitu a rozsah informačno-technických prostriedkov, ktorými budú chrániť záujmy ochrany civilistov,“ povedal pre HN bývalý šéf SIS Vladimír Mitro. Podľa neho nie je vylúčené, že spravodajské služby budú dôkladnejšie využívať odpočúvanie telefonátov, kontrolu mailovej pošty či obhliadky domov.

Účet za vojnu proti terorizmu, ktorý západné štátne kasy za posledné desaťročie stál už niekoľko biliónov eur, sa tak opäť prehĺbi. Niektorí analytici tiež upozorňujú aj na stratu nášho súkromia, ktoré nepriamo narušia bezpečnostné opatrenia. „Je potrebné nájsť rovnováhu medzi opatrnosťou a nadmernými obavami. Ak to preženieme s teroristickou hrozbou, tak môžeme ľahko stratiť slobodu,“ povedal pre HN americký analytik Stephen Szabo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:33