StoryEditor

Ukrajinci čakajú na pomoc zo zahraničia

Štvrtý deň po sporných prezidentských voľbách pokračovali aj napriek mrazivému počasiu v ukrajinskom Kyjeve demonštrácie stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Viktora Juščenka.
Nesmú zverejniť výsledky
Množstvo demonštrantov v stanovom mestečku v centre metropoly strávilo aj noc. V uliciach Kyjeva sa však objavili tiež malé skupiny ľudí, ktorí prišli vyjadriť podporu súčasnému ukrajinskému premiérovi Viktorovi Janukovyčovi. Na oboch stranách nedošlo k žiadnym otvoreným konfrontáciám. Policajné jednotky a armáda chránia úrad prezidenta, ako aj sídlo Ústrednej volebnej komisie. Podľa agentúry AFP vojenské vedenie západnej Ukrajiny vyhlásilo, že nebude zasahovať proti vlastnému národu. "O mesiac bude s Juščenkom aj východ Ukrajiny! Aj Lugansk a Doneck!" povedal pre HN člen ľvovskej mestskej rady Zenovij Siryk. Viaceré mestá západnej Ukrajiny uznali ako svojho prezidenta Juščenka. "Plníme jeho príkazy," dodal Siryk.
Ukrajinský najvyšší súd pritom včera zakázal oficiálne publikovanie výsledkov sporných prezidentských volieb. Sudcovia rozhodli, že najskôr sa musia preskúmať sťažnosti podané proti voľbám. Opoziční lídri sa počas včerajšieho dňa pripravovali na generálny štrajk. Podľa nepotvrdených údajov už včera protestujúci zablokovali niekoľko ciest a zamestnanci niekoľkých podnikov vstúpili do štrajku.

Misie spoza hraníc
V čase, keď sa prehlbuje napätie medzi vládou a opozíciou, pricestoval na Ukrajinu zakladateľ hnutia Solidarita Lech Walesa. Bývalý poľský prezident má pomôcť dialógom medzi oboma stranami a zabrániť tým prípadnému vypuknutiu ozbrojeného konfliktu. "Dúfam, že sa Ukrajina vyhne chybám, ktoré urobilo Poľsko. Mám na mysli vyhlásenie výnimočného stavu," citovala Walesu poľská tlačová agentúra PAP.
O sprostredkovanie dialógu medzi vládou a opozíciou požiadal odstupujúci ukrajinský prezident Leonid Kučma aj litovského kolegu Valdasa Adamkusa a ešte predtým poľský prezident Aleksander Kwašniewski vyhlásil, že aj on dostal pozvanie na Ukrajinu, aby sa ujal podobnej úlohy. Hlava susedného štátu navrhla trojbodový plán na urovnanie krízy na Ukrajine. Pozostáva z verifikácie spochybňovaných výsledkov prezidentských volieb, dohody o nepoužití sily a usporiadania okrúhleho stola za účasti zástupcov koalície a opozície. Svojho osobitného vyslanca plánuje vyslať do Kyjeva aj holandské predsedníctvo EÚ. "Najlepším riešením by bola pomoc zo strany medzinárodného spoločenstva a vyhlásenie nových volieb," nazdáva sa Siryk.
01 - Modified: 2002-12-13 10:31:54 - Feat.: 0 - Title: Dlhé zimné večery a iné mýty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:30