StoryEditor

Afganská misia ukončená. Vráťme sa, kričia USA

05.05.2011, 00:00

V Spojených štátoch krátko po smrti vodcu Al-Kajdy Usámu bin Ládina silnejú hlasy, ktoré žiadajú okamžité stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu. Hlavným dôvodom invázie do krajiny pred necelými desiatimi rokmi bolo totiž nájsť bin Ládina živého alebo mŕtveho. „Šli sme tam, aby sme dostali bin Ládina. To sa nám aj podarilo,“ povedal pre CNN republikán Barney Frank.

Jeho kolega Jerrold Nadler upozorňuje, že eufória zo zabitia najhľadanejšieho teroristu sveta sa pomaly vytráca a krajina by už mala meniť politiku voči Afganistanu. „Mali by sme prestať plytvať našimi vojakmi, peniazmi či životmi a dostať ich preč,“ povedal Nadler pre médiá. Podľa neho je vojenská akcia v Afganistane zbytočná, pretože si to nikto necení. „Pakistan je oveľa nebezpečnejší. Dôkazom je aj to, že bin Ládina našli práve tam,“ dodal. Republikánka Dana Rohrabacherová navyše tvrdí, že USA by mali zrušiť finančnú pomoc Pakistanu, pretože si z Američanov „robí bláznov a otvorene spolupracuje s teroristami“.

Naši vojaci ostanú
Podľa expertov však ukončenie misie nebude také jednoduché, keďže Západ šiel do akcie s cieľom zosadiť aj Taliban a nahradiť ho demokratickou vládou. „Dnes je v krajine demokracia na míle od skutočnosti. Navyše opäť vzrástla moc Talibanu,“ povedal pre HN analytik David A. Andelman. Podľa neho by mohlo stiahnutie amerických síl vyslať zlý signál spojencom, ktorí majú v krajine svojich vojakov. Reálne tak hrozí, že Američania by zanechali krajinu ešte v horšom stave ako pred inváziou. „Británia či Slovensko by v Afganistane určite neostali dlhšie ako USA,“ potvrdil pre HN expert na medzinárodné vzťahy Jiří Skoupý. Pre tieto krajiny totiž nie je podstatné bezpečnostné riziko, ktoré by sa po odchode hlavného spojenca zvýšilo, no skôr politické gesto spolupatričnosti s USA.

Naše ministerstvo obrany sa 313 vojakov z Afganistanu stiahnuť nechystá. „Máme mandát od Národnej rady na neobmedzený čas. Neplánujeme ich stiahnutie, možno v septembri sa ich počet ešte zvýši,“ povedal pre HN hovorca ministerstva Lukáš Milan. Podľa neho sa naše poslanie od Američanov líši. Podieľame sa na presune zodpovednosti na novú vládu, demokratickú a bezpečnú.

Otázka času
Volanie po ukončení operácií v Afganistane prichádza v čase, keď pribúda mŕtvych vojakov. Podľa televízie CBS News od začiatku roka do konca apríla zahynulo v krajine už 117 amerických vojakov a ich tohtoročný počet by mohol byť vôbec najvyšší za celé trvanie konfliktu. Ďalším problémom je stále ekonomická recesia, ktorá výrazne posunula priority USA. Amerika je chudobnejšia, čelí obrovskému deficitu a jej hlavným problémom nie je Blízky východ, ale hospodárske zaostávanie a zahraničný dlh. „Obama už vyhlásil razantné škrty v nasledujúcom desaťročí, ktoré výraznejšie okreše aj armádne výdavky,“ dodal Skoupý. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:20