StoryEditor

Krátko zo zahraničia

18.11.2002, 23:00

Severná Kórea včera potvrdila svoju hrozbu, že zruší moratórium na raketové skúšky v prípade, ak bude Japonsko pokračovať vo vývoji protiraketového obranného štítu s USA. Najnovšia hrozba pritom prichádza po nedeľňajšej rozhlasovej správe, ktorá zdanlivo potvrdila, že komunistický štát má jadrové zbrane. Podľa odborníkov však bola informácia pravdepodobne len nesprávne interpretovaná. (TASR)
Turecké vojenské lietadlá porušili včera ráno medzinárodné dohody o letových pravidlách nad Egejským morom a niekoľkokrát vnikli do gréckeho vzdušného priestoru. Stalo sa tak krátko pred príchodom šéfa víťaznej strany v nedávnych parlamentných voľbách v Turecku Recepa Tayyipa Erdogana do Atén. (TASR)
Prvá silná ľadová búrka sezóny v Novom Anglicku priniesla v nedeľu mrznúci dážď, lámala stromy a spôsobila výpadky elektriny v tisíckach domácností. V americkom štáte Maine zahynula jedna osoba. (TASR)
Približne tri kilogramy marihuany našli v noci na včera maďarskí colníci pri kontrole batožinového priestoru juhoslovanského autobusu na maďarsko-raskúskom hraničnom priechode v Hegyeshalome. (TASR)
Dezignovaný turecký premiér Abdullah Gül sa včera v Ankare stretol s prezidentom Ahmetom Necdetom Sezerom, ktorému predložil zoznam členov svojho nového kabinetu. (TASR)
Český prezident Václav Havel považuje za prirodzené, že práve v Prahe by malo Slovensko dostať pozvánku do NATO. "Česi, Praha, české krajiny hrali v histórii moderného Slovenska svoju zvláštnu úlohu, nech ju teda zohrajú aj týmto summitom," povedal český prezident v rozhovore pre TASR. (TASR)
Tanker Prestige, ktorý minulú stredu havaroval pri severozápadnom pobreží Španielska, včera v popoludňajších hodinách odtiahli štyri vlečné plavidlá ďalej od pobrežia smerom na otvorené more. Tanker aj naďalej za sebou zanechával ropnú škvrnu. (TASR)
Prívrženci bývalého juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča plánujú počas dnešnej návštevy generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana demonštráciu v centre Belehradu. Zároveň však plánujú požiadať Annana o prepustenie Miloševiča na domáce lekárske vyšetrenie a tiež, aby exprezident mohol do vynesenia rozsudku zostať na slobode. (TASR)
Islamabad vyjadril včera znepokojenie nad možným predajom amerických zbraní Indii s tým, že susedná krajina by sa v prípade obnovenia dodávok stala voči jadrovému súperovi Pakistanu agresívnejšia. (TASR)
Moslimskí radikáli plánovali symbolický bombový útok na filipínske ekonomické, náboženské a vládne ciele. Informoval o tom včera vysokopostavený predstaviteľ filipínskej armády. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:38