StoryEditor

Janukovyč si upevnil moc. Pomohli mu najmä komunisti

29.10.2012, 23:00

Ukrajina už pozná jasného víťaza nedeľňajších prezidentských volieb. Po včerajšom sčítaní hlasov si svoju pozíciu obhájila vládna Strana regiónov Viktora Janukovyča. Napriek silnejúcej opozícii si prezident upevnil moc vďaka komunistom, ktorí sa odvracajú od Európskej únie a smerujú svoju politiku k Rusku.
Komunisti skončili prekvapivo vo voľbách na treťom mieste a tesne tak predbehli stranu ambiciózneho boxera Vitalija Klička. "Komunisti nečakane vstali z popola. Ešte pred nejakým časom by sa nedostali ani do parlamentu, teraz budú silným partnerom Janukovyča," povedal pre HN politológ Juraj Marušiak. Dôvodom je podľa neho sklamanie voličov zo súčasnej politiky na Ukrajine.
Vzťahy s Ruskom
Hlasovanie bolo veľkým testom pre Ukrajinu, či sa nasmeruje bližšie k Európe alebo Rusku. Odpoveď dalo tretie miesto komunistov. Hoci proeurópsku opozíciu posilní nová strana Úder boxera Klička, ktorá získala 13 percent a spolu s blokom väznenej expremiérky Tymošenkovej tvorí dohromady 35 percent, koalíciu sa im nepodarí zostaviť. Janukovyčova strana totiž s 35 percentami má spolu s komunistami rovnú polovicu. Experti preto očakávajú, že staronová vláda prezidenta Janukovyča ešte naberie na sile. Tú si zaistí aj prebehnutými poslancami z opozície, čo je v ukrajinskom parlamente častý jav.

Podľa expertov tak Európa ďalšie výrazné zbližovanie s Ukrajinou neočakáva. Dôvodom je aj pretrvávajúca kauza s väznenou expremiérkou, ktorá si vo väzení odpykáva sedemročný trest za nevýhodnú plynovú zmluvu. "Janukovyč si postavil svoju kariéru na zlepšení vzťahov s Ruskom, čo sa mu aj podarilo. Oddialil sa tým od Európy. Naďalej si však aj od Kremľa udržiava čiastočný odstup napríklad v oblasti energetickej samostatnosti," hovorí Marušiak. Dodáva, že Janukovyč odmieta Putinove snahy vytvoriť colnú úniu medzi Ukrajinou, Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom.

Ruština v hre
Voľby tiež ukázali, že zvolením Strany regiónov chcú Ukrajinci ruštinu ako druhý úradný jazyk. Najmä východné regióny krajiny tieto snahy podporujú, ale opozícia tvrdí, že ide o vytláčanie ukrajinčiny.

Opozičné strany sa však napriek výsledkom nechcú vzdať. Kličko pre médiá vyhlásil, že chce spolupracovať s Tymošenkovou aj nacionalistami. Obvinil tiež Janukovyča, že si novým volebným zákonom upravil podmienky hlasovania vo svoj prospech.

Za pravdu mu dáva aj Západ, ktorý poukazoval na mnohé volebné podvody a podplácanie voličov. Európa po oznámení výsledkov Ukrajine odkázala, že sa jej nepáči financovanie Janukovyčovej strany a tiež provládna manipulácia zo strany médií. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:43