StoryEditor

Ohlasy zo sveta: Česi hľadajú novú superstar

11.01.2013, 13:22
Poľský denník zaujal židovský pôvod Fischera, Nemci hovoria o novej superstar.

Naši západní susedia pútajú svojou historicky prvou priamou voľbou prezidenta pozornosť mnohých krajín. Zahraničné médiá si všímajú, kto sú najhorúcejší kandidáti. Podľa Nemcov si Česi hľadajú politickú Superstar, Poliakov však zaujali Fischerove židovské korene. Pozrite sa, čo napísali o priamej voľbe v Česku zahraničné weby.

Die Welt, nemecký denník:
Česi sa usilujú o Superstar. V televíznej show s potleskom na mieru a malými politickými kandidátmi – cez víkend ľudia rozhodnú. V popredí stoja dvaja bývalí premiéri... Kampaň nie je nudná, ale v duchu predpovedí mrzutého Klausa, prezident nie je volený ľuďmi, ale vybraný v televízii. A má v tom zdá sa pravdu.

Der Spiegel, nemecký týždenník:
Ľudia v Česku sú zvyknutí v prípade ich prezidentov na určitú originalitu. Tesne po prevrate si zvolili Václava Havla, disidenta a básnika. Síce fajčil rovnako ako Zeman, nebol však ani zďaleka tak blízko k ľuďom. Ľahké to nemali ani s odchádzajúcim prezidentom Václavom Klausom pre jeho kontroverzné vyhlásenia. A zdá sa, že sa to nezmení ani teraz. Česi sú naďalej politicky mrzutejším národom v porovnaní s ostatnými východoeurópskymi krajinami.

Rzeczpospolita, poľský denník:
Dnešné prezidenstké voľby v Českej republike sú nielen unikátne, pretože sú po prvýkrát univerzálne, ale tiež preto, že jeden z najvážnejších kandidátov na Pražský hrad, je politik židovského pôvodu. Ak by Fischer vyhral, bol by prvým židovským prezidentom v Európe, ktorého otec prežil tábor v Osvienčime.

BBC, britský spravodajský portál:
Česi si volia nástupcu prezidenta Václava Klausa, konzervatívneho euroskeptika, ktorý viedol svoju krajinu posledných 10 rokov... Dvaja z najvýznamnejších kandidátov sú bývalí premiéri. Zatiaľ čo Fischer je prenasledovaný svojou minulosťou pre členstvo v komunistickej strane, Zeman je sporný pre svoje správanie.

ORF, web rakúskej verejnoprávnej televízie
Prvá priama voľba prezidenta v Česku môže priniesť veľké prekvapenie. Politológovia tvrdia, že napriek jasným dvom hlavným kandidátom sa víťaz zatiaľ predpokladať nedá. Podľa nich prieskumy nemusia odrážať realitu, pretože si Česi doteraz ešte nikdy nevolili prezidenta priamo a tak ich môže všeličo ovplyvniť.

01 - Modified: 2004-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ podá ponuku na rumunské elektrárne 02 - Modified: 2004-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Energetika zvyšuje vplyv Ruska v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:30