WürzburgReuters
StoryEditor

Polícia prešetruje motív útočníka z Würzburgu, zvažuje fanatizmus a psychiku

26.06.2021, 14:50
Autor:
ČTKČTK
Podľa polície je podozrivým útočníkom 24-ročný muž zo Somálska, žijúci od roku 2015 vo Würzburgu.

Nemecká polícia prešetruje motív muža, ktorý v piatok vo Würzburgu nožom zabil najmenej troch ľudí a päť ďalších vážne zranil.

Polícia útočníka postrelila, zadržala a vypočula. Podľa bezpečnostných zložiek citovaných agentúrou DPA muž urobil počas výsluchu vyhlásenie, ktoré naznačuje islamský náboženský fanatizmus.

Vyšetrovatelia však doposiaľ nevylúčili ani variant, že za trestným činom stojí duševné ochorenie zadržaného. Podľa polície je podozrivým útočníkom 24-ročný muž zo Somálska, žijúci od roku 2015 vo Würzburgu.

Naposledy sa zdržiaval v zariadení pre bezdomovcov. V posledných mesiacoch bol sledovaný kvôli násilným tendenciám a pred niekoľkými dňami mu bola nariadená psychiatrická liečba.

Podľa prvých informácií svoje obete nepoznal. Podľa jedného zo svedkov udalosti útočník kričal "Alláh akbar" (arabsky Alah je veľký). Ľudia vo Würzburgu, ktorý má približne 130-tisíc obyvateľov, od dnešného rána prichádzajú na miesto nešťastia, zapaľujú sviečky a kladú kvety na pamiatku obetí útoku.

Bavorský premiér Markus Söder vyhlásil štátny smútok, vlajky budú stiahnuté na pol žrde na výraz smútku až do pondelka, uviedla DPA. Söder poďakoval polícii za jej rýchly zákrok.

Poďakoval tiež občanom, ktorí išli do stretu s útočníkom, a vyjadril im rešpekt. V podobnom duchu sa vyjadrila aj kancelárka Angela Markelová. "Som týmto neuveriteľne brutálnym činom hlboko otrasený," vyhlásil spolkový minister vnútra Horst Seehofer.

Naopak predstavitelia protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) zdôrazňujú náboženskú motiváciu činu. Je to nový príklad zlyhania migračnej politiky Merkelovej, napísal na Twitteri Jörg Meuthen z AFD.

Muža sa po útoku podarilo zadržať aj vďaka zásahu okoloidúcich, ktorý ho blokovali za použitia stoličiek zo záhradiek okolitých reštaurácií. Polícia muža postrelila do nohy, čo je postup, ktorý v Bavorsku predpisy predpokladajú pri zastavení útočníka.

Bavorská polícia smie strieľať na utekajúceho páchateľa iba s cieľom zabrániť mu v ďalšom útoku alebo v úteku. Smrteľný výstrel je prípustný, len keď to jejediný spôsob, ako zachrániť životy ostatných.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:22