StoryEditor

Už ani oslavovať spolu nevedia

15.10.2002, 00:00

Prípravy osláv 46. výročia protikomunistického povstania z roku 1956 opätovne odhalili ostrú polarizáciu maďarskej politickej scény. Opozičná Maďarská občianska strana FIDESZ už oznámila, že sa nezúčastní na slávnostnej schôdzi Národného zhromaždenia, ktorá sa bude konať 23. októbra.
FIDESZ chce týmto krokom protestovať proti tomu, že na slávnostnej schôdzi parlamentu nevystúpi ani jeden priamy účastník povstania. "Je to smutné, že ani trinásť rokov po zmene režimu neexistuje na politickej scéne konsenzus v tejto citlivej otázke. Veď 23. október je nielen výročie revolúcie z roku 1956, ale tiež výročie vyhlásenia republiky v roku 1989," reagovala na rozhodnutie najsilnejšej opozičnej strany predsedníčka parlamentu Katalin Sziliová.
Podpredseda frakcie FIDESZ-u Antal Rogán upozornil, že aj v roku 1956 mali barikády dve strany a história už dala jasnú odpoveď na otázku, na ktorej strane bola pravda. "My sme žiadali, aby na slávnostnom zhromaždení vystúpila len predsedníčka Národného zhromaždenia a jeden z priamych účastníkov bojov. To vládnym stranám nevyhovovalo, asi by im bolo nepríjemné počuť na pôde parlamentu pravdu o revolúcii 1956," dodal Rogán s jasnou narážkou na to, že vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) je nástupkyňou bývalej maďarskej komunistickej strany -- Maďarskej socialistickej robotníckej strany.
FIDESZ chce radšej oslavovať v uliciach Budapešti. "My sa totiž nebojíme ísť medzi ľudí a účastníkov revolúcie ako predstavitelia vládnych strán," vysvetlil toto rozhodnutie Rogán. Poslanci ďalšej opozičnej strany Maďarského demokratického fóra (MDF) sa na slávnostnej schôdzi zúčastnia. Podľa pozorovateľov tento moment dokazuje, že MDF sa nemieni pripojiť k agresívnej politike FIDESZ-u.
V roku 2001 počas vlády Viktora Orbána vystúpila pred poslancami priama účastníčka revolúcie Mária Wittnerová. Na adresu vtedajšej opozície okrem iného vyhlásila: "V mene obetí a mŕtvych obviňujeme svojich katov oblečených dnes do socialistických prevlekov." Tieto slová vyvolali v Maďarsku ostrú politickú konfrontáciu a prispeli k zvýšenej polarizácii politickej scény a celej spoločnosti.
Ľavicový denník Népszabadság upozorňuje, že MSZP vznikla z proreformného krídla bývalej štátostrany práve na znak nesúhlasu s jej politikou. "Členovia vedenia dnešných socialistov boli v čase povstania deťmi a nemali nič spoločné s potlačením povstania ani s povolaním ruských tankov proti revolúcii. MSZP dnes uznávajú po celom svete, ešte aj Schüssel a Stoiber ich považujú za partnerov," uvádza denník. Népszabadság upozorňuje, že FIDESZ zvyšuje protiľavicovú rétoriku tesne pred komunálnymi voľbami, ktoré sa v krajine konajú 20. októbra. "V aprílových parlamentných voľbách nebola táto konfrontačná taktika úspešná, ale opozícia dúfa v úspech na komunálnej úrovni," dodáva provládny denník.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:13