StoryEditor

Z kozmických pohrebov sa stáva zaujímavý biznis

24.05.2012, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Prvý súkromný kozmický let v histórii, ktorý sa Američanom úspešne podaril v utorok, odštartoval ešte jednu zaujímavosť. Raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX totiž nevyniesla na obežnú dráhu len vesmírnu loď Dragon, ale aj ostatky asi 300 ľudí. Rozbieha sa tak biznis s takzvanými vesmírnymi pohrebmi, o ktoré začínajú mať záujem najmä bohatí ľudia. Do vesmíru sa dostali napríklad ostatky astronauta z programu Mercury Gordona Coopera alebo herca Jamesa Doohana, ktorý hral Scottyho v seriály Star Trek.

SpaceX zabezpečuje službu firma Celestis, ktorá ponúka tento druh vesmírneho pohrebu. Celestis umožňuje pozostalým dopraviť do kozmu symbolickú časť ostatkov, pričom cena za vynesenie jedného gramu do kozmu stojí takmer tritisíc dolárov. "Kontajner firmy Celestis bol uložený v druhom stupni rakety, nie v module Dragon," uviedla hovorkyňa SpaceX Gwynne Shotwellová.

Raketa Falcon 9 odštartovala z kozmodrómu na myse Canaveral na Floride v utorok doobeda. Jej druhý stupeň sa oddelil od Dragona len pár minút po štarte a teraz krúži okolo Zeme. Na obežnej dráhe podľa prepočtov vydrží približne rok, než sa zrúti do atmosféry a v nej zhorí. Dragon v súčasnosti mieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Ak bude misia úspešná, Dragon sa stane prvou súkromnou loďou, ktorá sa so stanicou spojila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:38