StoryEditor

Odkaz Bruselu: Pre Slovensko nemáme žiadny plán B

30.09.2011, 14:43
Autor:
TASRTASR
Slovensko nesmie byť podľa Európskej komisie sebecké a musí si splniť svoje záväzky.

Slovenská republika nie je žiadnou výnimkou pri plnení záväzkov prijatých na júlovom summite eurozóny a Európska komisia nemá žiaden plán B pre Slovensko, ak vláda Ivety Radičovej neschváli euroval v súlade s dohodnutými princípmi, povedal na dnešnej tlačovej besede s novinármi hovorca EK pre menové a finančné záležitosti Amadeu Altafaj.

"Záväzky prijaté počas summitu z 21. júla sú relevantné pre všetky členské krajiny eurozóny, vrátane Slovenska, ktoré nemá výnimku z toho, čo sa na summite dohodlo," povedal Altafaj na poznámky novinárov, že slovenská vláda je odhodlaná prijať euroval, ale bez podmienok ďalšieho navyšovania kapitálu.

Hovorca EK však zopakoval, že predstavitelia vlád krajín eurozóny sa na júlovom summite dohodli aj na navyšovaní eurovalu a tieto stanoviská a podmienky sú z hľadiska Európskej komisie nemenné.

Také riešenie hlasovania o eurovale, pri ktorom by Slovensko súhlasilo so zmenami v tomto mechanizme, ale nezúčastnilo by sa zvyšovania záruk v ňom, bude pre ostatných partnerov v eurozóne veľmi ťažko prijateľné. Potvrdil to aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. "Predpokladám, že nebude ani záujem o ňom rokovať," povedal po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Amadeu Altafaj neakceptoval výnimku pre Slovensko ani kvôli špecifickým vládnym a koaličným napätiam, ktoré vznikajú kvôli otázke eurovalu, a poukázal, že aj iné krajiny čelili a čelia silným politickým tlakom v tejto súvislosti, pričom v Slovinsku došlo k vysloveniu nedôvery vláde a nemecký parlament bol svedkom ostrej výmeny názorov.

Na otázku TASR, či predsa len EK nemá nejaký plán B, nejakú alternatívu, ak Slovensko neprijme euroval podľa všeobecne dohodnutých podmienok, hovorca EK jasne odpovedal, že nijaký plán B pre Slovensko a ani pre nijakú inú krajinu eurozóny neexistuje.

"Máme iba plán A a tým sú výsledky summitu z 21. júla," zdôraznil. Vzápätí spresnil, že Slovensko sa nemôže správať sebecky, lebo doteraz zo vstupu do EÚ a eurozóny profitovalo, najmä ak zohľadníme prílev zahraničných investícií.

"Záväzky prijaté v júli sú výsledkom spoločnej politickej vôle. Vlády a predstavitelia vlád sú zodpovední za záruky, ktoré vtedy prijali," povedal hovorca EK a dodal, že výsledky júlového summitu nie sú akýmsi bianko šekom, ktorý sa dá v súlade so sebeckými národnými záujmami ľubovoľne meniť.

01 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: STV s právami na Fed Cup a Davis cup 02 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korupčná aféra v portugalskom futbale 03 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O Mintála sa zaujímali talianske kluby 04 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvolen sľubuje Slovanu odvetu 05 - Modified: 2005-04-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: krátko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:28