StoryEditor

Voľba medzi dvoma Viktormi

29.10.2004, 00:00
Ukrajinu čakajú cez víkend osudové voľby, ich výsledok určí geopolitickú orientáciu 50-miliónovej krajiny. Z dvadsiatich štyroch kandidátov postúpia do druhého kola podľa prieskumov verejnej mienky zrejme dvaja Viktorovia - bývalý premiér Juščenko a premiér Janukovyč, ktorého si podľa ruského vzoru za svojho nástupcu zvolil úradujúci prezident Leonid Kučma.

Hoci boli ešte začiatkom roku Janukovyčove preferencie neporovnateľne nižšie, pred nedeľným hlasovaním sú šance obidvoch vyrovnané.
Kým Juščenko sa považuje za kandidáta Západu, spájajú analytici meno premiéra hlavne s orientáciou na Moskvu. Janukovyč je populárny predovšetkým na východe krajiny, v regióne s veľkými priemyselnými centrami, kde je obyvateľstvo prorusky naladené. Svoj elektorát mobilizoval prísľubmi o zrovnoprávnení ruského jazyka a zvýšení dôchodkov, ako kandidát úradujúcej administratívy má tiež v rukách médiá a za chrbtom Kremeľ. Ruský prezident Vladimir Putin dal jasne najavo, na koho strane stojí.
Janukovyč bol v mladosti dvakrát trestaný za výtržníctvo (neskôr ho oslobodili) a stojí na čele mocnej doneckej finančnej skupiny. Aj preto ho ruskí analytici považujú len za menšie zlo a Moskva sa na jeho stranu postavila po krátkom zaváhaní. Jeho kabinet totiž zorganizoval nedávnu privatizáciu metalurgického kombinátu Krivorožstaľ, o ktorý mal záujem aj ruský Severstaľ tak, aby sa bez ťažkostí dostal do rúk spoločnosti blízkej Kučmovmu zaťovi.
"Naše úspechy by boli väčšie, keby medzinárodné spoločenstvo spĺňalo svoje povinnosti vo vzťahu k Ukrajine, tak, ako Ukrajina spĺňa svoje. Môžeme povedať, že naše úspechy by boli ešte väčšie, keby činnosť ukrajinských mocenských štruktúr nebola blokovaná opozíciou," tvrdí Janukovyč, ktorý svojou dvojmetrovou postavou zatieni každého politika.
To, čo však Janukovyčovi chýba, je charizma a reputácia opozičného lídra, ktorý sa môže oprieť o hlasy západnej Ukrajiny. Jeho politickí oponenti sa ho snažia vykresliť ako "agenta" Západu a poukazujú na fakt, že je ženatý s Američankou ukrajinského pôvodu.
"Vinou súčasného režimu Ukrajinci nestihli nasadnúť na vlak, ktorý už priviezol našich susedov do zjednotenej Európy," tvrdí politik, ktorý patrí od roku 2001 k lídrom opozičného hnutia. Bývalý guvernér ukrajinskej národnej banky bol piatym premiérom a jeho kabinet bol prvým, ktorý mohol preukázať pozitívne výsledky v hospodárskej politike. Juščenka podporuje Julia Tymošenková - bývalá vicepremiérka pre energetiku, ktorú v roku 2001 odvolali pre obvinenia z údajných daňových únikov a korupcie.
Ukrajine by sa mohli po odchode Kučmu otvoriť dvere do NATO aj EÚ. Projekt Jednotného ekonomického priestoru s Kazachstanom, Ruskom a Bieloruskom je zatiaľ len projektom. Ekonomika sa na Ukrajine vyvíja posledné roky sľubne. Ratingová agentúra Moody´s zmenila v septembri výhľad ratingu zo stabilného na pozitívny a pochválila štyri roky výbornej ekonomickej výkonnosti, keď krajina dosahovala priemerný ročný rast vyše 13 percent.


Rozsiahle právomoci prezidenta

Na Ukrajine sa prezident volí priamym hlasovaním. Hlava štátu má rozsiahle právomoci, vymenúva so súhlasom parlamentu premiéra a prijíma jeho rezignáciu. Na odporúčanie premiéra môže vymenovať vládu, ktorá nemusí byť schválená parlamentom. Môže tiež rozpustiť parlament, pokiaľ ten nedokáže do mesiaca vytvoriť parlamentnú väčšinu. Ak v prvom kole hlasovania nezíska žiaden z kandidátov absolútnu väčšinu hlasov, rozhodne v druhom kole medzi dvoma najúspešnejšími jednoduchá väčšina. (ČTK)

01 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fiat pripravuje radikálnu zmenu stratégie 02 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krajina, čo nevie prilákať talenty, stagnuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:28