StoryEditor

Nemecký prezident po kauzách odstúpil z funkcie

17.02.2012, 10:30
Autor:
TASRTASR
Nemecký spolkový prezident Christian Wulff dnes oznámil, že odstupuje z funkcie.

Nemecký prezident Christian Wulff dnes rezignoval. Demisiu zdôvodnil stratou dôvery občanov a nemožnosťou naplno vykonávať svoju funkciu. Wulff čelí podozreniu zo zneužitia postavenia v čase, keď bol premiérom spolkovej krajiny Dolné Sasko, a ďalším aféram z obdobia pred rokom 2010, kedy nastúpil do čela krajiny.

"Nemecko potrebuje prezidenta, ktorý sa môže bez obmedzenia venovať národnym i medzinárodnom výzvam. Prezidenta, ktorý sa teší dôvere veľkej väčšiny obyvateľov. Vývoj posledných dní a týždňov ukázal, že dôvera vo mňa a tým aj moje schopnosti konať sú značne obmedzené," vysvetlil Wulff v priamom televíznom prenose dôvody svojej okamžitej demisie.

Wulff kvôli aféram čelil výzvam na odstúpenie už dlhšiu dobu, čo však odmietal. Tlak na neho vzrástol po štvrtkovej žiadosti štátneho zastupiteľstva v Hannoveri o zbavenie jeho imunity, kedy sa na hlasy opozície pridali aj niektorí predstavitelia vládneho tábora. Kancelárka Angela Merkelová, ktorá ho do funkcie navrhla a presadila, sa má k prezidentovej rezignácii vyjadriť o 11:30 SEČ.

Kto je Christian Wulff
- Narodil sa 19. júna 1959 v dolnosaskom Osnabrücku.
- Vyštudoval právo na univerzite v Osnabrücku, neskôr mal advokátsku prax.
- Od roku 1975 je členom Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU; od zvolenia za prezidenta mal členstvo prerušené). V rokoch 1994-2008 bol predsedom CDU v Dolnom Sasku.
- Od roku 1994 bol do svojho zvolenia za prezidenta poslancom dolnosaského krajinského snemu, od marca 2003 do júna 2010 potom predsedom vlády Dolného Saska.
- Prezidentom bol od 2. júla 2010. Najmladší prezident Nemecka od druhej svetovej vojny bol zvolený až v treťom kole 30. júna 2010.
- Wulff je od marca 2008 druhýkrát ženatý, z prvého manželstva má dcéru Annalenu. S terajšou manželkou Bettinou má syna Linusa Floriana.

Wullfove kauzy
- Predvlani v októbri vyvolal kontroverziu svojim výrokom o tom, že islam je rovnakou súčasťou Nemecka ako kresťanstvo a židovstvo. S týmto názorom však tvrdo narazil v CDU a odmietla ho aj väčšina Nemcov.
- Od vlaňajšieho decembra čelil kritike kvôli súkromnej pôžičke na dom vo výške 500.000 eur, ktorú prijal ešte pred nástupom do kresla hlavy štátu. Výhodnú pôžičku údajne získal kvôli svojim vzťahom so zámožnými podnikateľmi, s ktorými trávil bezplatné dovolenky. Za rozruch okolo pôžičky sa Wulff ospravedlnil, tento rok v januári ale vyšlo najavo, že osobne vyvíjal tlak na šéfredaktora najčítanejšieho nemeckého denníka Bild Kaia Diekmanna, aby chystaný materiál o pôžičke nezverejnil a hrozil právnymi krokmi. Wulff potom priznal, že "telefonát šéfredaktorovi denníka Bild bola vážna chyba". Štátne zastupiteľstvo v Hannoveri vo štvrtok požiadalo, aby bol Wulff zbavený imunity. Údajne existuje dostatočné podozrenie, že zneužil svojho niekdajšieho postavenia ministerského predsedu v Dolnom Sasku.
- Wulffova aféra obohatila slovník Nemcov o nové slovo - wulffovanie. Podľa jedného významu ide o vyrozprávanie sa na telefónnom záznamníku (práve na ten totiž prezident nahovoril svoj odkaz pre šéfredaktora Bildu), podľa druhého ide o to, že človek nepovie priamo pravdu, ale nechce vyzerať ani ako klamár.
- Nedávno sa v médiách objavilo podozrenie, že Wulff ešte ako dolnosaský premiér získal za neštandardných podmienok vozidlo českej automobilky Škoda. Podľa magazínu Der Spiegel to bolo v čase, keď Wulff zastupoval Dolné Sasko v dozornej rade koncernu Volkswagenu, ktorému mladoboleslavský závod patrí. Podľa Spiegelu tým mohol Wulff porušiť zákon o výkone ministerskej funkcie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:55