StoryEditor

Hrozba operácie v Gruzínska je vážna

13.09.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Gruzínsky prezident Eduard Ševardnadze vníma hrozbu vojenskej operácie Ruska na severe Gruzínska ako vážnu. Ševardnadze však zásadne nesúhlasí s videním problému, ako ho v stredu predstavil ruský prezident Vladimir Putin. "Keď prezident takej krajiny (ako Rusko) vystupuje so slovami hrozby, otázka je veľmi vážna," povedal gruzínsky líder v noci navčera. Obavy Tbilisi vzbudzuje obrovská vojenská sila ruských jednotiek na hraniciach s Gruzínskom, pretože Moskva vojenské jednotky úplne nekontroluje. Ševardnadze sa pozastavil nad tým, že Putin vo svojom vystúpení o situácii na rusko-gruzínskych hraniciach ani raz nespomenul Čečensko, "kde sa to všetko začalo".
Podľa gruzínskeho prezidenta nedávna bezpečnostná operácia gruzínskych síl v priesmyku Pankissi viedla k nastoleniu kontroly nad týmto územím a gruzínske jednotky zadržali asi 40 kriminálnych živlov, ktoré budú postavené v Gruzínsku pred súd. Prezident Gruzínska v reakcii na hrozby ruského prezidenta pripomenul, že 8 000 utečencov z Čečenska, ktorých ruské jednotky vytlačili do Gruzínska, sa stalo problémom pre Gruzínsko i pre Rusko.
Text vystúpenia prezidenta Putina, ktoré niektorí ruskí analytici označili za ultimátum, včera Rusko poskytlo rade bezpečnosti a generálnemu tajomníkovi OSN. Moskva očakáva podporu v podobe rezolúcie, ktorá vyzve Gruzínsko na boj proti terorizmu. Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že Rusko si v zmysle článku 51 Charty OSN vyhradzuje právo na sebaobranu, ak sa susednému Gruzínsku nepodarí skoncovať s "prenikaním banditov" cez rusko-gruzínske hranice.
Moskva podľa Putina nemá najmenšie pochybnosti o tom, že na gruzínskom území sa skrývajú "tí, ktorí sú zapletení do atentátov v USA a sú priamymi vykonávateľmi útokov na bytové domy v Rusku", kde v septembri 1999 prišlo o život vyše 300 ľudí.
Rusko celé mesiace kritizovalo Gruzínsko za nečinnosť v boji s čečenskými povstalcami, ktorých pritom ruské jednotky v mnohých prípadoch úmyselne vytláčali z juhu Čečenska do Gruzínska. Moskva chcela svoju vojenskú operáciu v Čečensku rozšíriť aj na územie asi 15 kilometrov dlhého priesmyku Pankissi, ale Gruzínsko túto vojenskú ponuku Ruska opakovane kategoricky odmietlo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:13