StoryEditor

Japonci sa boja ďalších otrasov

25.10.2004, 00:00
Tisíce obyvateľov severozápadného Japonska strávili už dve noci vonku a v provizórnych útulkoch. Po sobotňajšom silnom zemetrasení nasledovalo asi 250 otrasov a ľudia sa boja vrátiť do zničených domov. Zahynulo najmenej 21 ľudí, osem je nezvestných a 1 800 je zranených.

Japonsko zažilo ničivejšie zemetrasenie len v roku 1995. Vtedy malo silu 7,2 stupňa Richterovej stupnice a o život prišlo 6 400 osôb.
V sobotu sa prefektúra Niigata otriasala silou 6,8 stupňa a jeden nasledujúci záchvev bol zaregistrovaný ešte aj v nedeľu napoludnie. Na leteckých záberoch vidieť zrútené domy, popraskané vozovky, vykoľajené vlaky a zosunutú pôdu. Na niektorých cestách sú veľké nápisy SOS, ktorými sa ľudia snažia privolať pomoc z vrtuľníkov. Bez elektrickej energie, vody a telefónu je takmer 300-tisíc ľudí.
Ranení boli prevezení do malých miestnych nemocníc, nemajú tam však dostatok lôžok, mnoho ľudí leží na ležadlách na chodbách.
"Naša pupočná šnúra je prerušená. Nemáme kam ísť na záchod, nemôžeme zapnúť elektrinu ani plyn. Minulú noc bolo veľmi zima. Nie som vydesený, ale stále ešte cítiť chvenie. Nie sme v bezpečí," povedal pre agentúru Reuters 57-ročný Toširo Hosoja. Do škôl a verejných budov evakuovali takmer 70-tisíc ľudí. "Chcel som sa ukryť pod stolom v jedálni, ale všetky nádoby začali padať na zem. Vybehol som von a videl, že sa dom trasie, ako keby bol zo želé," povedal mladý muž z Micuke.
Zosuvy v hornatom kraji zavalili celé obce. V jednom zo zrútených domov uviazla matka so synom, záchranári ju vyslobodzovali zo zrúcanín pomocou píly. Najpostihnutejšie je pravdepodobne mesto Odža, v ktorom žije 40-tisíc obyvateľov. Pod železničnou traťou sa prepadla zem a koľajnice zostali visieť vo vzduchu. Šoférom pred očami praskali cesty, takže ľudia z áut vystúpili a vydali sa domov pešo.
Záchvevy bolo v sobotu cítiť i v Tokiu. Tamojšie záchranárske strediská sa pokúšajú nadviazať spojenie s obyvateľmi v horách na severe, aby zistili rozsah škôd a začali zhromažďovať vodu, jedlo a prikrývky. V noci teplota klesá na päť stupňov Celzia.
Pri odžskej radnici sa tlačí desiatka unavených ľudí vo frakoch a slávnostných šatách. "Iba sme tadiaľto prechádzali. Išli sme zo svadby a chceli sme prespať v autobuse," hovorí jeden zo svadobčanov, ktorí uviazli v neznámom kraji.
Odborníci pomerne malý počet obetí prisudzujú tomu, že bola postihnutá vidiecka oblasť. V Tokiu by podobné zemetrasenie zabilo aj 7 000 ľudí. Premiér Džuničiró Koizumi povedal, že zemetrasenie spôsobilo škody a vystrašilo ľudí viac než si ktokoľvek dokáže predstaviť. Ráta sa s tým, že vláda bude musieť na pomoc Niigate vyčleniť mimoriadnu finančnú pomoc.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:42