StoryEditor

Lovci ľudí sa bijú o milióny dolárov za bin Ládina

11.05.2011, 00:00
USA tvrdia, že šéfa Al-Kajdy vypátrali samy. Peniaze zrejme pôjdu pre pozostalých po obetiach septembra 2001.

Päťdesiat miliónov dolárov. Presne toľko dosiahla sľúbená odmena za stopu vedúcu k zatknutiu alebo zabitiu najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina. Týždeň po jeho smrti sa začal veľký boj o tieto peniaze.

Amerika sa teraz bráni, že žiadny „lovec hláv“ kľúčovú informáciu o pobyte vodcu Al-Kajdy neposkytol a peniaze si preto nezaslúži. „Pokiaľ viem, nikto dobre informovaný nepovedal, že Usáma bin Ládin je tu v Abbottabade v dome číslo 5703,“ povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney. Spojené štáty totiž tvrdia, že rozhodujúce informácie získali od väzňov z Guantánama, ktorí im poskytli meno bin Ládinovho kuriéra.

Americký ninja na love
Peniaze tak pravdepodobne nepoputujú do vrecka nikomu. Napriek tomu dvaja kongresmani New Yorku presadzujú, aby sa peniaze prerozdelili medzi pozostalých obetí a záchranárov po samovražedných útokoch Al-Kajdy z 11. septembra 2001.

Čoraz viac sa však ozývajú ľudia s tvrdeniami, že riskovali vlastný život, aby pomohli svetu vypátrať bin Ládina. Boli si dobre vedomí, že kľúčové informácie im prinesú veľké peniaze. „Nemôžeme vylúčiť, že sa o peniaze prihlásia dychtiví hľadači. Budú to mať však veľmi ťažké, aby to dokázali a našli presvedčivé argumenty a dôkazy,“ povedal pre HN expert na terorizmus Jan Eichler.

O časť peňazí už požiadal robotník z Colorada Gary Brooks Faulkner, ktorý je presvedčený, že časť peňazí si zaslúži určite aj on. „Nie je náhoda, že tajné služby získali informácie k niekomu takému, ako je bin Ládin. Mal som na tom zásluhu,“ povedal pre médiá 52-ročný Faulkner. Zbožný kresťan, ktorý má aj záznam v registri trestov, dokonca do Pakistanu aj niekoľkokrát vycestoval. Podľa jeho brata sa po 11. septembri stalo Garyho vášňou hľadanie bin Ládina, ktorého chcel zabiť.

Meč, zbrane a odvaha
Keď Faulkner pricestoval do horskej provincie Čitrál neďaleko Afganistanu, pridelili mu podľa zvyku policajného sprievodcu. Faulkner mu však utiekol. „Najprv sme sa smiali, keď povedal, že chcel zabiť Usámu bin Ládina,“ povedal pred rokom dôstojník Ahmad Chán. Polícia však u neho objavila zbrane, meč a vybavenie na nočné videnie. Americkí blogeri ho preto označili aj prívlastkami ako americký ninja či kresťanský bojovník. „Len skutočne odvážni ľudia sa môžu vydať na takú riskantnú misiu bez siete kontaktov,“ povedal pre server csmonitor.com bezpečnostný analytik Rifaat Hussain. Podľa neho cudzinec bez ošatenia a znalosti jazyka mohol byť ľahko identifikovaný ako votrelec.
Okrem Faulknera sa však hlási čoraz viac ľudí, ktorí tvrdia, že vojakov na bin Ládinovu stopu priviedli práve oni. Len v rámci programu Odmena za spravodlivosť pritom vyplatili USA od roku 1984 pre viac ako 60 informátorov vyše 100 miliónov dolárov. Počas prebiehajúceho boja proti terorizmu odovzdali rekordnú 30-miliónovú odmenu ochrankárovi Saddama Husajna, vďaka ktorému americké jednotky pri útoku na rodinný dom v irackom meste Mosul zabili Husajnových synov Udaja a Kusaja. Po zabití bin Ládina americká vláda najnovšie ponúka 25 miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu vystopovať jeho nástupcu Ajmana al-Zavahrího. Jozef Tvardzik

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:55