StoryEditor

Štrajk uväzní aj Slovákov v Česku, vezmú si dovolenky

16.06.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Dnešný štrajk postavil do pozoru aj desaťtisíce Slovákov, ktorí v Česku pracujú alebo študujú. Zápchy na cestách, nefungujúca hromadná doprava, predražené taxíky. To všetko naháňalo pred 24-hodinovým štrajkom obavy. "Určite sa ma táto akcia dotkne. Počas bežného dňa cestujem do práce mestskou dopravou 40 až 50 minút. Peši sa do zamestnania nedostanem, preto si na štvrtok aj piatok beriem dovolenku," povedal pre HN Tomáš Greš z východného Slovenska, ktorý v Prahe zostal po štúdiách pracovať.

Mnohé firmy oznámili, že svojich zamestnancov nebudú trestať, ak dnes neprídu do práce. Ďalšie dovolili, aby ľudia pracovali z domu. Iné dajú zamestnancom neplatené voľno s tým, že si ho budú môcť odpracovať v budúcnosti.

Doprava zasiahla aj do chodu škôl. Viaceré stredné a základné školy zostanú dnes aj zajtra zatvorené. Niektoré vysoké školy odložili prijímacie skúšky, ďalšie udelili študentom dekanské voľno. "Ja už mám našťastie po skúškovom období, preto do školy ísť nemusím. Radšej však nebudem vo štvrtok nikam chodiť mestskou dopravou," uviedol pre HN Michalovčan Peter Dub, ktorý v Prahe študuje techniku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:53