StoryEditor

Ak zaútočíte, odpovieme Patriotmi, varuje Sýriu šéf NATO

04.12.2012, 23:00

Ak sa režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada rozhodne použiť proti svojim susedom alebo povstalcom vnútri krajiny chemické zbrane, svetové veľmoci budú zvažovať útok na Damask. Sýrsku vládu pred použitím nebezpečných jedov včera varoval šéf Severoatlantickej aliancie Anders Fogh Rasmussen. „Svet vás sleduje. Použitie chemických zbraní by bolo neprijateľné. Pokiaľ ich použijete, ponesiete následky a budete sa zodpovedať,“ povedal Rasmussen na včerajšej schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli.

Odpoveď pre Asada
Podľa Rasmusena dostali lídri aliancie signály, že Asad môže použiť chemické zbrane. Americký prezident Barack Obama v pondelok Damask upozornil, že nasadenie jedovatých plynov, ako je obávaný yperit, nezostane bez odpovede. „Chemické zbrane môžu zhodiť lietadlá sýrskej armády alebo ich použiť pomocou delostreleckých rakiet,“ uviedla americká spravodajská služba CIA.

Aj kvôli tomuto riziku mali včera šéfovia diplomacií NATO odklepnúť vyslanie niekoľkých moderných rakiet Patriot do Turecka k sýrskym hraniciam. Turci ako členovia aliancie požiadali o pomoc po tom, ako sa na hraniciach vyostrilo napätie. Ankara sa totiž obáva ostreľovania svojho územia zo strany Sýrie, v ktorej pokračuje občianska vojna.

Turecké médiá hovoria, že NATO by mohlo poslať až dve desiatky rakiet Patriot z Nemecka, Holandska alebo zo Spojených štátov. K tomu by mali prísť zhruba tri stovky obslužného personálu.

Putin je proti
Vyslanie rakiet Patriot má však aj odporcov. Jedným z najhlasnejších je ruský prezident Vladimir Putin. Podľa neho by to len zhoršilo už aj tak napäté vzťahy medzi Sýriou a Tureckom. „Rusi to môžu považovať za pokus aliancie o zavedenie bezletovej zóny a otvorenú podporu sýrskym rebelom,“ povedal pre HN Jakub Kulhánek, bezpečnostný analytik českej Asociácie pre medzinárodné otázky.

Podľa Kulhánka sa aliancia týmto krokom snaží upokojiť Turecko. „Je to politické gesto, ktoré vyjadruje súdržnosť v rámci aliancie,“ tvrdí analytik.

Oblasť, kde by mali byť rakety rozmiestnené, už navštívili aj vojenskí experti aliancie. Prvú raketu Patriot vyrobili v roku 1970. O desať rokov neskôr ju prepracovali na protiraketovú strelu. Jej priemerný dolet je 86 kilometrov. Hlavica obsahuje viac ako 100 kilogramov výbušniny, ktorá po výbuchu vytvára veľké množstvo úlomkov schopné zničiť nepriateľské rakety. Lucia Truchanová

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:52