StoryEditor

Zraneniam podľahol posledný hokejista z lietadla

13.09.2011, 00:00

Hokejovým fanúšikom zhasla posledná nádej, že by minulotýždňové letecké nešťastie mohol prežiť aspoň jediný z tímu Lokomotiv Jaroslavľ. Alexander Galimov, ktorý bojoval od stredy o život v moskovskej nemocnici, včera zomrel. "Bol to bezproblémový človek. Nikdy nebol nervózny a ako hráč rozhodoval o koncoch dôležitých zápasov," povedal pre HN tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Práve on ako kouč Jaroslavľa ešte vlani viedol Galimova.

Ťažké popáleniny
Podľa ošetrujúcich lekárov boli zranenia, ktoré hokejista pri páde lietadla utrpel, také vážne, že nemal šancu prežiť. "Alexander Galimov podľahol ťažkým popáleninám. Robili sme všetko možné, aby sme ho zachránili," citovala agentúra Ria Novosti špecialistu z nemocnice Andreja Aleksejeva.

Počet obetí havárie lietadla sa tak zvýšil na 44, prežil jediný človek z posádky lietadla. Galimov bol po prevoze do nemocnice v umelom spánku, z ktorého sa už neprebral. Lekári o jeho život bojovali päť dní. Počas nich sa 26-ročný útočník Lokomotivu podrobil niekoľkým operáciám. Popáleniny mu však spôsobili intoxikáciu tela a musel byť pripojený na umelú obličku. Jeho stav sa aj napriek tomu naďalej zhoršoval.

Po tom, ako sa celý svet dozvedel, že Galimov haváriu prežil ako jediný, ľudia na sociálnych sieťach vyzývali k modlitbám za neho. Objavili sa aj mylné správy o tom, že sa Galimov prebral a prosil lekárov, aby mu priviedli jeho dcéru Kristínu.

"Bratia, som Galimov"
Hokejistu našli pri vraku zrúteného lietadla minulú stredu policajti, ktorí na člne kontrolovali zaplavenú časť letiska Tunošna a k miestu nešťastia dorazili ako prví. Galimov bol vo vode a snažil sa dostať na breh. "Najskôr sme si mysleli, že je to rybár, ktorý bol náhodou na mieste havárie. Potom sme si uvedomili, že je to obeť," povedal jeden zo svedkov. Z vody ho policajti vytiahli. "Bol veľmi popálený, nevedeli sme, ako mu máme pomôcť. Za lakte a zápästia sme ho naložili do člna. Bol podchladený a prosil nás, aby sme ho prikryli. Správal sa veľmi statočne. Predtým, než nastúpil do sanitky, nám povedal: Bratia, som Galimov," tvrdia záchranári.

Hokejista si dres Lokomotivu obliekal od začiatku svojej profesionálnej kariéry. Lietadlo Jak 42 ho viezlo so spoluhráčmi na zápas do Minska. Krátko po štarte sa však zrútilo. Pilota vraj nútili vzlietnuť z pristávacej dráhy, pretože na letisku očakávali pristátie viacerých účastníkov politického summitu vrátane ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Kvôli summitu bola navyše skrátená štartovacia dráha. Pri havárii zomrel aj slovenský hokejista Pavol Demitra. Jediný, kto nešťastie prežil, je palubný technik Alexander Sizov, ktorého stav sa včera zlepšil. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:43