StoryEditor

Pokutu za Belgičanky s burkou a nikábom zaplatí francúzsky podnikateľ

25.07.2011, 12:16
Autor:
TASRTASR

V sobotu vstúpil v Belgicku do platnosti zákon zakazujúci nosiť na verejnom priestranstve oblečenie, ktoré kompletne zahaľuje telo vrátane tváre. Ešte v ten istý deň, ako uviedlo víkendové vydanie belgického denníka L'Avenir, francúzsky podnikateľ Rachid Nekkaz vyhlásil, že zaplatí pokutu za každú ženu, ktorá bude pokutovaná za nosenie burky alebo nikábu na verejnosti. Podľa belgického zákona dostanú ženy prichytené so zahalenou tvárou na ulici pokutu vo výške 137,50 eura.

Rachid Nekkaz je syn alžírskych prisťahovalcov vo Francúzsku, úspešný podnikateľ s nehnuteľnosťami a zároveň člen francúzskej Socialistickej strany. Po tom, ako v apríli 2010 Francúzsko ako prvá krajina v Európa prijala zákon zakazujúci nosiť šaty zahaľujúce celú tvár Nekkaz založil združenie s názvom "Nedotýkajte sa mojej ústavy."

Sám do fondov tohto združenia v júli 2010 vložil sumu 200.000 eur, ktorá sa po príspevkoch od podporovateľov jeho kampane zvýšila na milión eur. Tieto fondy boli od začiatku určené na úhradu pokút a súdnych trov pre moslimky, ktoré kvôli noseniu burky alebo nikábu budú francúzskymi úradmi postihované.

Doteraz, ako uvádza spravodajská agentúra Belga, bolo vo Francúzsku už 104 súdnych procesov kvôli porušeniu tohto zákona, pričom udelené boli iba dve pokuty. Jednu z pokút súd zamietol, a tú druhú, v polovičnej výške zo stanovenej sumy - ktorá je vo Francúzku 150 eur, ako určil súd - Nekkaz bez problémov zaplatil.

"Ide o pošliapanie základných ľudských práv a európskej ústavy," vyhlásil Nekkaz v sobotu prostredníctvom komuniké svojho združenia, ktoré citovala agentúra Belga. Vo svojom komuniké uviedol, že tú istú činnosť, ktorú vyvíja vo Francúzsku, teraz prenesie aj do Belgicka a zaplatí každú pokutu, ktorú belgické úrady budú vymáhať od žien so zahalenou tvárou. Na svojej internetovej stránke Nekkaz svoju angažovanosť zvýrazňuje citátom "Na ulici je sloboda posvätná."

Podľa francúzskej a belgickej tlače sa Rachid Nekkaz mediálne zviditeľnil už v roku 2007, keď kandidoval na funkcii francúzskeho prezidenta s imidžom "kandidáta z vidieka."

V roku 2009 držal hladovku na podporu advokáta obvineného z napomáhania pri úteku svojho klienta - lupiča, a nakoniec za obvineného advokáta zaplatil súdom stanovenú kauciu.

V júli 2010 vymyslel unikátnu protestnú akciu, keď pred parížskym sídlom Socialistickej strany poukladal na chodník 10.000 jednoeurových mincí, čo mal byť protest proti tomu, že socialisti žiadali zaplatiť stranícky členský poplatok vo výške jedného eura každému, kto sa chcel zúčastniť na voľbe lídra socialistov.

Od vlaňajška, keď Francúzsko najskôr ohlásilo zámer a potom aj presadilo zákon o zákaze nosenia burky a nikábu, sa Nekkaz verejne angažuje v boji za práva žien, ktoré sú podľa neho týmto zákonom diskriminované.

Systém, ktorý zaviedol, funguje tak, že ženy, ktoré dostali pokutu, ju prepošlú na adresu jeho združenia, ktoré - keďže zákon to nezakazuje - zaplatí namiesto nich úradmi stanovenú sumu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:30