StoryEditor

Islamisti sa vyhlásili za víťaza volieb v Tunisku

24.10.2011, 20:46
Autor:
TASRTASR

Umiernená islamistická Strana obnovy (an-Nahda) sa dnes v Tunisku vyhlásila za víťaza nedeľňajších prvých demokratických volieb v krajine. Podľa jej zdrojov z doposiaľ spočítaných hlasov získala vyše 30-percentnú podporu.

"Prvé potvrdené výsledky ukazujú, že an-Nahda získala celkovo a vo väčšine okresov prvé miesto," vyhlásila strana.

Sekulárna Pokroková demokratická strana (PDP) už uznala volebnú porážku a potvrdila, že v parlamente bude na strane opozície.
Islamisti deklarovali, že investori a medzinárodní ekonomickí partneri nemajú dôvod obávať sa ich nástupu k moci.

"Budeme sa všemožne usilovať o vytvorenie stabilného politického spojenectva v ústavodarnom zhromaždení," povedal predstaviteľ víťaznej strany.
Vo voľbách do ústavodarného zhromaždenia sa o hlasy voličov uchádzalo 77 politických strán a tisíce nezávislých kandidátov. Oficiálne výsledky zatiaľ stále neboli vyhlásené.
Prvé slobodné voľby v dejinách Tuniska vytvoria príklad pre ďalšie krajiny tzv. arabskej jari, kde tohtoročné povstania voči chudobe a útlaku zmenili politický režim.

Nové ústavodarné zhromaždenie bude pôsobiť rok s cieľom navrhnúť novú ústavu. Rozhodne aj o novom dočasnom prezidentovi a vláde, ktorí budú viesť krajinu do volieb v roku 2012 alebo 2013.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:39