StoryEditor

V Maďarsku hrozia monsterprocesy

05.08.2011, 12:21
Autor:
ČTKČTK
Európska tlač má obavy z viacerých rozhodnutí Orbánovej vlády. Prirovnáva ich k časom stalinizmu.

Na jeseň chce Fidesz odhlasovať rad takzvaných kľúčových zákonov, ktoré moc vlády ešte viac upevní. Tieto kľúčové zákony môžu byť v budúcnosti zmenené len dvojtretinovou väčšinou. Budú preto stvorené takmer na večnosť, pretože budúce vlády len ťažko takú väčšinu získajú. To sa nepáči tlači v Európe. Orbán chce tiež zúčtovať s niekdajšími vládami, takže hrozí návrat do stalinských časov s vtedy povestnými monsterprocesmi, napísala agentúra DPA.

Väčšina v parlamente
Pred nebezpečenstvom politických monsterprocesov varovala aj ľavicová opozícia v Maďarsku ešte koncom minulého roka. Nedávno ale vláda Viktora Orbána oficiálne oznámila zámer dostať kvôli štátnemu dlhu do väzenia trojicu niekdajších premiérov. V prípade potreby chce presadiť nové zákony so spätnou platnosťou. Termín monsterproces, ako sa označovali ukážkové súdy za stalinských čias, kedy bol rozsudok vopred politicky určený, je tak stále menej scestný. "Zneužitie verejných peňazí a falošné údaje v oficiálnych hospodárskych štatistikách sú trestné činy, ktoré by aj inde v Európe znamenali postavenie pred súd,“ tvrdí maďarský minister spravodlivosti Tibor Navracsics.

Brusel mlčí
S nadobudnutím platnosti novej ústavy získa Fidesz navyše aj úplnú kontrolu nad justíciou. Najvyšší sudcovia v krajine budú volení dvojtretinovou väčšinou, ktorú Fidesz má, a ich funkčné obdobie bude vo väčšine prípadov až deväť rokov. Fidesz už podľa DPA kontroluje celú štátnu správu. Nový mediálny zákon navyše umožňuje štátnu cenzúru médií. Diskusia vyvoláva aj nový volebný zákon, ktorý si Fidesz podľa DPA prispôsobil k vlastnému prospechu. To, že Orbán so svojím Fideszom rozkladá v Maďarsku, členskej krajine Európskej únie, právny štát a demokraciu, sotva viedlo k nejakým reakciám z Bruselu. Európska komisia iba kritizovala okrajové aspekty mediálneho zákona, ktoré Budapešť poslušne zmenila. Jasne hovorí len Washington. Ministerka zahraničia USA Hillary Clintonová pri júnovej návšteve nabádala Orbána, aby zachoval deľbu moci. (čtk)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:26