StoryEditor

Prípad poslanca Kořistku -- aféra na pokračovanie

15.10.2004, 00:00
Prípad unionistického poslanca Zdeňka Kořistku i naďalej zamestnáva špičky českej polície, justície, ba aj politiky. Kolotoč sa krúti a nezdá sa, že by ho dokázal -- či chcel? -- niekto zastaviť.

Prípad unionistického poslanca Zdeňka Kořistku i naďalej zamestnáva špičky českej polície, justície, ba aj politiky. Kolotoč sa krúti a nezdá sa, že by ho dokázal -- či chcel? -- niekto zastaviť. S varovne vztýčeným prstom včera do vývoja debát zasiahol i sám premiér Stanislav Gross, keď naznačil, že v celej veci ešte môže prísť k obratu. Stanovisko ostravskej krajskej prokurátorky Zlatuše Andělovej nepovažuje za "zjavenú pravdu" s tým, že k záležitosti sa teraz vyjadrí generálna prokuratúra. Každý by si však mal podľa neho zachovať "chladnú hlavu".
Zhrňme. Polícia pred dvoma týždňami za podivných okolností zatkla dvoch mužov spojených s opozičnou ODS, ktorí údajne Kořistkovi ešte v lete ponúkli úplatok desať miliónov korún, ak bude hlasovať s opozíciou. Po 30 hodinách pobytu v cele ich však zase prepustila, okresný prokurátor nenašiel na väzbu dostatok dôvodov. Andělová teraz poslanca pre jeho nedoložené tvrdenie označila na nedôveryhodnú osobu a aj v inom ohľade zaťala poriadne vysoko -- políciu obvinila z nezákonného postupu a vcelku racionálne spochybnila zmysel používania detektoru lži v podobnej situácii. Aby bola vec komplikovanejšia -- "radový prokurátor" Martin Fraš súhlas so zatknutím dal, ale okresný prokurátor Josef Bláha ho zase zrušil, pričom jeho stanovisko tvrdými slovami podporila i spomínaná krajská prokurátorka. Nemožno však vylúčiť, že generálna prokurátorka Marie Benešová obráti zástavu opäť iným smerom.
Proti obvineniu z nezákonného postupu mužov v uniformách, ako ho predniesla Andělová, sa ostro ohradil najmä policajný prezident Jiří Kolář. Neváhal zvolať mimoriadnu tlačovú konferenciu, kde nešetril výčitkami naľavo-napravo. Pravdepodobne najzaujímavejšie je jeho poučenie z tejto aféry. Ak sa skončí založením ad acta, bude to vraj signál na to, aby "polícia vycúvala z prípadov korupcie" vôbec. Zrejme prisilná káva. V každom prípade však teraz výrok stíha výrok, tlačová konferencia tlačovú konferenciu, kritika kritiku. Kto má na čo právo, kto ho nemá.
Keby bolo leto, bolo by v tejto súvislosti možné hovoriť aj o uhorkovej sezóne, ktorú chcú novinári nejako vyplniť. Keďže je však jeseň, skôr sa ponúka záver, že česká politika zberá teraz plody práce hneď za niekoľko rokov naraz.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:17