StoryEditor

Dni pravicovej vlády sú zrejme spočítané

12.10.2012, 00:00

Voľby prichádzajú pre ODS v najnevhodnejšom čase. Nečasovu vládu môžu potopiť, tvrdí politológ Pehe.

O čo v krajských a senátnych voľbách pôjde?
Hneď na úvod treba povedať, že senátne voľby sú omnoho dôležitejšie než krajské. Vo voľbách v krajoch môže vládna ODS len získať, pretože v súčasnosti nevládne v žiadnom kraji okrem Prahy. V 13 krajoch, v ktorých sa budú voľby konať, tak hoci len jedno víťazstvo bude pre ODS úspech. Pri senátnych voľbách ODS obhajuje 14 z celkových 27 kresiel senátorov a je veľmi malá pravdepodobnosť, že sa jej podarí všetky obhájiť. Prieskumy ukazujú, že bude úspech, ak získa aspoň niekoľko z nich.

Hrozí oslabenie pozície ODS a premiéra Nečasa?
Jednoznačne to hrozí, a to z dvoch dôvodov. Zlé výsledky volieb budú interpretované ako debakel Petra Nečasa a jeho politiky. Ďalší dôvod je ten, že medzi senátormi sú spojenci premiéra, mnohí však nemusia svoje posty vo voľbách obhájiť. V okamihu, keď bude jasná porážka ODS, posilní to takzvaných rebelov tejto strany. Budú tak mať o jeden dôvod navyše, prečo nenechať Nečasovu vládu prežiť.

Veľké ambície má opozičná ČSSD. Ovládne Česko ľavica?
Sociálna demokracia chce vyhrať voľby v 14 obvodoch. To by znamenalo, že ľavica by nemala v Senáte len väčšinu, ale až ústavnú väčšinu. Cez Senát by tak neprešli ani niektoré ústavné zmeny navrhované vládou. Navyše ústavná väčšina ľavice bude mať psychologický efekt.

Čo bude debakel pravice znamenať pre českú koalíciu?
Nečasova vláda je veľmi slabá a zápasí s vážnymi problémami. Logický efekt takejto zdrvujúcej porážky vo voľbách nebude zanedbateľný. Bude tiež záležať na tom, ako dopadne TOP 09, ktorá podľa všetkého tiež stratí. Potom nastanú turbulencie aj v nej. Senátne voľby tak môžu rozkolísať celú vládnu koalíciu.

Má teda Nečasova vláda svoje dni spočítané?
Nečasová vláda mala už príliš veľa kríz a posledná s lobistom Markom Dalíkom je najväčšia. Senátne voľby prichádzajú pre ODS v najnevhodnejšom čase, pretože koncom októbra majú hlasovať o balíčku daňových zmien, s ktorými Nečas spojil vyslovenie dôvery v jeho vládu. Ak sa to bude konať v atmosfére, keď vláda zdrvujúcim spôsobom prehrala senátne a krajské voľby, na Nečasovu vládu to bude vážne dosahy. Ohrozujú ju rebeli, ktorí budú mať dôvod slabú a nestabilnú vládu ukončiť. Nina Haceková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:46