StoryEditor

Ukrajinská opozícia siaha po moci

28.10.2012, 23:00
Ostro sledované voľby na Ukrajine včera priblížili našich východných susedov k Európe.

Napriek tesnému víťazstvu vládnej proruskej strany prezidenta Viktora Janukovyča Strany regiónov má totiž šancu zostaviť vládu proeurópska opozícia. Postarali sa o to jej dve najväčšie osobnosti – väznená expremiérka Julia Tymošenková a boxerský šampión Vitalij Kličko, pre ktorého boli včerajšie voľby veľkolepým vstupom do politiky. „Kličko si svoju kariéru postavil na športovej kariére a odvážnych politických sľuboch, čo sa mu aj vyplatilo. Ak sa spojí s Tymošenkovej stranou, majú šancu uchytiť moc v krajine,“ povedal pre HN odborník na Ukrajinu Ondřej Soukup.

Nadpolovičnú väčšinu v parlamente zabezpečujú opozícii ukrajinskí nacionalisti, ktorí prekvapili s 12-percentným ziskom.

Spojená opozícia
Voľby oživil najmä nováčik v politike Kličko, ktorého strana Úder sľubuje priniesť do ukrajinskej politiky zmenu. Svoje odvážne plány postavil na zjednotení opozície a najmä na odstavení prezidenta Viktora Janukovyča od moci. „U nás na Ukrajine závisí príliš veľa na funkcii, sociálnom statuse či majetku. Chceme, aby si všetci boli pred zákonom rovní, takže jeden z našich úderov zasadíme práve tejto nerovnosti,“ vyhlásil pre médiá Kličko. Načrtol tak, čo čaká Ukrajinu po voľbách.

Majster svet v boxe, ktorý sa snažil vo voľbách osloviť najmä mladých ľudí, chce z vplyvných pozícií povyhadzovať staré kádre. Sľubuje tiež, že skoncuje s tým, aby o politike rozhodovali klany. Kličko tvrdí, že prvým zákonom, ktorý jeho vláda po príchode k moci urobí, bude zákon o lustrácii. „Tá je nevyhnutná, aby sme sa zbavili všetkých tých, ktorí vo funkciách pracujú príliš dlho a neplnia si svoje povinnosti. My navrhujeme úplne nové princípy a nových ľudí – mladú generáciu,“ povedal pre stanicu Euronews.

Poznačené voľby
Podľa analytikov opozícia ťaží aj z obrovskej frustrácie voličov, ktorí sú sklamaní zo sľubov z oranžovej revolúcie. Voličov deprimuje aj korupcia, ktorá je prebujnená vo všetkých sférach spoločnosti. Zároveň je obrovským problémom aj nezamestnanosť. „Musíme zastaviť odliv mladých Ukrajincov do zahraničia za lepším životom,“ vyhlásil ešte pred voľbami Kličko.

Okrem prepadu vládnej Strany Regióny boli parlamentné voľby u našich západných susedov poznačené aj väznením líderky opozície Júlie Tymošenkovej. Tá si totiž za mrežami odpykáva sedemročný trest za nevýhodnú plynovú zmluvu s Ruskom, čo v krajine naďalej vyvoláva rozporuplné názory.

Strana ukrajinskej expremiérky však po dobrých výsledkoch volieb plánuje spolu s boxerom Kličkom obmedziť Janukovyčovu moc a zmeniť kurz jeho politiky, ktorý Západ považuje za nedemokratický.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:38