StoryEditor

Minister Ivanov sa chce profilovať ako Putinov nástupca

10.08.2004, 00:00
Nebývalo ostro zasahuje v súčasnosti ruská prokuratúra proti trestným činom páchaným v armáde. Pozorovatelia usudzujú, že za touto prísnosťou sa skrýva ctižiadostivosť ministra obrany Sergeja Ivanova, ktorý sa chce profilovať ako nasledovník prezidenta Vladimíra Putina.

Nebývalo ostro zasahuje v súčasnosti ruská prokuratúra proti trestným činom páchaným v armáde. Pozorovatelia usudzujú, že za touto prísnosťou sa skrýva ctižiadostivosť ministra obrany Sergeja Ivanova, ktorý sa chce profilovať ako nasledovník prezidenta Vladimíra Putina.
Najvyšší vojenský generálny prokurátor Alexander Savenkov nedávno uviedol, že len v prvom polroku 2004 bolo odsúdených 7 300 príslušníkov ruskej armády, z toho 800 dôstojníkov. "Mnohí z nich majú vysokú hodnosť i funkciu," zdôraznil - "až na úrovni ministerstva obrany". Výšku spreneverených armádnych prostriedkov v tomto období vyčíslil sumou 500 miliónov rubľov, čo po prepočte zodpovedá štrnástim miliónom eur.
V Rusku síce ešte stále nie je nijakou zvláštnosťou, ak jednoduchí vojaci stavajú generálom predmestské vily alebo ak zásobovači predávajú strelné zbrane čečenským povstalcom. Časté je aj znižovanie dennej dávky potravín a bitie podriadených. Novinkou však je, že Savenkov o týchto trestných činoch po prvýkrát hovoril verejne a nezastrene. V súčasnosti sú za zneužitie moci vo väzbe traja generáli a dvaja admiráli, pričom proti dvom ďalším osobám v tomto rangu vedie prokuratúra vyšetrovanie.
Savenkovova výpoveď sa v ruskej verejnosti postarala o poriadnu dávku napätia, pretože mocenský boj rôznych skupín v armáde beží v tomto období na plné obrátky. Po tom, čo Sergej Ivanov pred dvoma týždňami z funkcie odvolal mocného náčelníka generálneho štábu Anatolija Kvašnina a s ním aj troch ďalších veliteľov, stal sa po vrchnom veliteľovi Putinovi bez akýchkoľvek pochybností druhým najvýznamnejším mužom armády. Pochopiteľne, také niečo nedá spať mnohým závistlivcom. O to viac, že podobne ako Putin, aj Ivanov pochádza z "civilnej", a nie vojenskej tajnej služby.
Moskovskí vojenskí experti tak za Ivanovovou snahou o zaručenie poriadku vidia prvé kroky smerom k čistkám v najvyššom armádnom velení a súčasne aj jeho osobnú politickú kampaň, keďže v roku 2008 sa skončí Putinovo funkčné obdobie. Ozdravenie pomerov v armáde je tak aj pre neho samého predpokladom úspešného prechodu do štátnej funkcie. Veď len za prvých šesť mesiacov tohto roka zahynulo 420 ruských vojakov, z toho 109 vlastnou rukou. Podľa vyšetrovania prokuratúry 60 z nich dohnalo k samovražde rozbujnené šikanovanie.
Ivanovovi pomohol aj nový zákon o armáde, ktorý generálny štáb de facto opäť podriadil práve ministrovi obrany. Okrem toho táto zákonná norma zavádza aj jasnejšie štruktúry na čele samotného ministerstva. Prvý námestník bude mať na starosti výcvik armády, druhý bude náčelníkom generálneho štábu a súčasne aj človekom zodpovedným za stratégiu a plánovanie.
V praxi by sa to malo odraziť aj na organizačných zmenách v jednotkách. Mali by začať vznikať menšie, vysoko mobilné oddiely, vyzbrojené najmodernejšími zbraňami. Peňazí na prebudovanie armády je predbežne dosť, v neposlednom rade i vďaka osobnej podpore zo strany prezidenta Putina. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:20