StoryEditor

Lukašenka kritizujú za popravy

18.03.2012, 23:00

Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka (na snímke) dal popraviť dvoch atentátnikov. Tí dostali trest smrti za vlaňajší bombový útok v minskom metre, počas ktorého zomrelo 15 ľudí. Celý proces však vyvolal znepokojenie a ostrú kritiku Západu. Bielorusko je totiž jedinou európskou krajinou, ktorá trest smrti dosiaľ nezrušila. "Rozsudky smrti nad Dzmitryjom Kanavalavom a Uladzislavom Kavaljovom sme vykonali," oznámila bieloruská štátna agentúra BelTA.

Zdesenie Európy
V reakcii na popravy európske krajiny Lukašenkovi odkázali, že Bielorusko sa stáva čoraz viac izolovanejším od demokratickej Európy. "Táto správa nás veľmi zarmútila," reagoval na udalosti generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland.

O poprave Kavaljova informovala médiá jeho rodina už v sobotu predpoludním. Príbuzní druhého odsúdeného s novinármi neudržiavali kontakt, preto bol jeho osud spočiatku nejasný.

Západ a organizácie za ľudské práva celý proces spochybňujú. Počas niekoľkých mesiacov pred vykonaním trestu vyzývali prezidenta Lukašenka, aby absolútny trest pre nedostatok dôkazov zrušil.

Deň atentátu
V dôsledku atentátu na minské metro sa okrem niekoľkých obetí na mieste zranilo viac ako 300 ľudí. Dvadsaťšesťročný Uladzislav Kavaljov bol obvinený z napomáhania pri bombovom útoku svojmu kamarátovi z detstva Dzmitryjovi Kanavalavovi, ktorý bombu zostrojil a odpálil. Obaja muži sa k činu priznali. Kanavalov však neskôr uviedol, že priznať sa ho donútili vyšetrovatelia fyzickým násilím.

Trest smrti sa v Bielorusku vykonáva strelou do tyla. Telo potom skončí v neoznačenom hrobe, ktorého poloha je utajená aj rodinným príslušníkom popraveného.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:29