StoryEditor

Farmakoncern Pfizer trestajú megapokutou

09.08.2012, 00:00
Najväčší výrobca liekov na svete bude tvrdo pykať za podplácanie lekárov.

Najväčší výrobca liekov na svete bude tvrdo pykať za podplácanie lekárov obrovského rozsahu v krajinách bývalého východného bloku. Americký farmaceutický gigant Pfizer musí Spojeným štátom zaplatiť 60 miliónov dolárov. Ide o mimosúdne vyrovnanie, ktorým medzinárodná spoločnosť ukončí vyšetrovanie jej rozsiahlych korupčných praktík.

Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že firma podplácala vo viac ako ôsmich krajinách sveta. „Pobočky Pfizeru rozdávali úplatky, ktoré boli súčasťou ich predajnej kultúry. Ponúkanými bodmi a bonusovými programami neoprávnene odmeňovali svojich najlepších zahraničných zákazníkov,“ povedala pre spravodajský server BBC Kara Brockmeyerová, šéfka americkej Komisie pre cenné papiere, ktorá stojí za obvinením farmaceutického gigantu.

Dovolenky a darčeky
Získať väčšie zákazky a zvýšiť svoje tržby. To bol podľa vyšetrovateľov dôvod, prečo zamestnanci Pfizeru v minulom desaťročí podplácali tisícky lekárov v Európe i Ázii. Korupčné praktiky top predajcu liekov na svete boli údajne bežnou praxou v Česku, Bulharsku, Chorvátsku, Srbsku, Taliansku, Číne, Rusku i Kazachstane. Lekárom v štátnom zdravotníctve mal koncern platiť dovolenky v atraktívnych a nákladných rekreačných či zábavných strediskách. Chcel tým dosiahnuť, aby viac predpisovali ním vyrábané lieky.

Podľa expertov podobné praktiky boli a sú aj dodnes bežnou praxou. A to nielen vo Pfizeri, ale aj v ďalších spoločnostiach. „Farmaceutické firmy robili odborné konferencie, na ktoré pozývali lekárov aj s ich rodinami ako na dovolenky. Rozsah takejto korupcie je veľký a predpokladá sa, že zisky spoločností sú aj vďaka tomu obrovské,“ povedal pre HN Jiří Vlach, expert na boj proti korupcii z mimovládnej organizácie Transparency International.

Firma Pfizer viedla podľa vyšetrovateľov aj bodový systém. Lekárom za množstvo receptov na jej lieky udeľovala body. Tie si mohli vymeniť za darčeky ako mobilné telefóny či čajové súpravy.

Mimosúdna dohoda
Obvinenia sú o to závažnejšie, že ide o jednu z top firiem na svetovom trhu s liekmi. „Pfizer je jedným z najväčších gigantov v rámci farmaceutického priemyslu. Úspešne sa etabloval na trhu v strednej Európe, svoje zastúpenie má aj na Slovensku,“ povedal pre HN ekonomický analytik Ľubomír Drahovský.

Americká komisia pre cenné papiere tvrdí, že korupčných praktík sa spoločnosť dopúšťala od roku 2001. Firmu obvinila z úplatkárstva o tri roky neskôr, v roku 2004. Celý škandál sa napokon skončil mimosúdnym vyrovnaním až teraz. Pfizer sa totiž s komisiou dohodol, že radšej zaplatí pokutu 60 miliónov dolárov, aby ukončil zdĺhavé vyšetrovanie. Samotná firma však podľa agentúry Reuters obvinenia z korupcie ani nepoprela, ale ani nepriznala.

Pokuty za desiatky miliónov
Tento prípad korupčných praktík na trhu s liekmi pritom nie je jediný. Vlani sa spoločnosť Johnson & Johnson stala prvou farmaceutickou firmou, ktorá s americkou vládou uzavrela dohodu o mimosúdnom vyrovnaní kvôli obvineniam z korupcie v zahraničí. Stálo ju to zhruba 70 miliónov dolárov.

Komisia pre cenné papiere však začala po novom vyšetrovať aj ďalšie farmaceutické firmy. Najnovšie ide o izraelskú spoločnosť Teva Pharmaceuticals. Tá je najväčším svetovým výrobcom generík, teda kópií pôvodne patentovaných liekov. Pôsobí v 60 krajinách sveta. Vyšetrovanie je však na rozdiel od Pfizeru iba v predbežnej fáze. Komisia chce navyše okrem týchto firiem vyšetriť aj ďalších veľkých hráčov vo farmaceutickom priemysle.

Experti však tvrdia, že podstatná väčšina korupčných prípadov, ktoré sa dostanú súdom na stôl, aj tak skončí bezvýsledne. „Prípad Pfizeru je zaručene dobrým odstrašujúcim príkladom pre iné farmaceutické spoločnosti. Nepredpokladám však, že radikálne zmení situáciu s korupciou vo farmácii. Veľké koncerny si totiž dávajú veľký pozor na zákony v jednotlivých krajinách, aby sa nedostali do priamej paľby,“ tvrdí Vlach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:57