StoryEditor

Pri páde ruského stroja v Indonézii varovný systém išiel

23.05.2012, 00:00
Autor:
(čtk)(čtk)

Pri nedávnej havárii najmodernejšieho ruského lietadla Suchoj Superjet 100 počas predvádzacieho letu v Indonézii nezlyhala letecká elektronika. Ukázal to rozbor zvukového záznamu z kabíny lietadla. Pýcha ruského letectva tento mesiac narazila do svahu sopky neďaleko indonézskej metropoly Jakarty. Haváriu nikto zo 45 ľudí na palube neprežil.

Zvukový záznam zo zrúteného lietadla vyšetrovateľom potvrdil, že počas predvádzacieho letu varovný systém fungoval. Upozorňoval totiž posádku na to, že sa lietadlo nebezpečne približuje k zemi. Rozbor audionahrávky z kokpitu urobili experti v Jakarte v rámci spoločného rusko-indonézskeho vyšetrovania príčin nehody.

Druhú časť takzvanej čiernej skrinky, ktorá obsahuje záznam letových údajov, sa ešte podľa agentúry Itar-Tass nepodarilo nájsť. "Práve dáta o priebehu letu zatiaľ zostávajú stratené," tvrdí šéf indonézskej komisie pre bezpečnosť Tatang Kurniadi. Indonézske úrady chcú preto po druhej časti čiernej skrinky naďalej pátrať.

Celé vyšetrovanie komplikuje najmä to, že časti havarovaného stroja ležia v 500 metrov hlbokej priepasti.
Suchoj Superjet 100 je prvé ruské civilné lietadlo, ktoré začali vyrábať od rozpadu Sovietskeho zväzu. Stroj viezol v osudný deň potenciálnych záujemcov o jeho kúpu z radov indonézskych aeroliniek. Počas letu však v rýchlosti 800 kilometrov za hodinu narazil do strmého úbočia spiacej sopky Salak.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:39